Rendhagyó istentisztelet Tellingstedtben

/ Dosztán Kornélia /
dosztan.kornelia képe
A Hamburgi Magyar Református Gyülekezet kihelyezett istentisztelete Tellingstedtben, Weisz Jenő lelkésznél volt november 19-én

 

A novemberi magyar nyelvű hamburgi istentiszteletet kivételesen Tellingstedtben tartottuk, amely körülbelül egy óra autóval Hamburg belvárosától. Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy Németországban nem kis távolságok vannak és sokszor komoly szervezést igényel egy-egy látogatás, kirándulás lebonyolítása, különösen akkor, ha több városból is érkeznek résztvevők. Menkéné Pintér Magdolna az Észak-Németországi Magyar Gyülekezetek elkötelezett lelkésze és a program megalkotója, aki nemcsak az istentiszteletet celebrálta, hanem akinek áldozatos munkájának köszönhetően sokan részt tudtunk venni az eseményen: a református gyülekezetek tagjai, a cserkészek, cserkész vezetők és a családok is.

Istentisztelet után Weisz Jenő lelkész és családja vendégelt meg minket, a lelkész nemcsak az otthonába engedett betekintést, hanem az életébe is. Életútja nagyon izgalmas és elismerésre méltó, ugyanis 60 éve történt a lelkészszentelése és öt országban tevékenykedett: Németországban, Magyarországon, Angliában, Norvégiában és Amerikában.

A közös éneklés és az agapé után meghallgattuk előadását, ami kicsik és nagyok figyelmét egyaránt lekötötte. Fantasztikus dolog volt betekintést nyerni az életébe és ámulva hallgattuk, ahogy a 89 éves lelkipásztor szavalja Túrmezei Erzsébet "Aki helyett a Krisztus vérezett" című versét:

„Helyettem. Énhelyettem! Énhelyettem!

Ez a szó zengi át életem.

Napfény gyanánt ez tündököl felettem,

s ez nyitja meg a mennyet is nekem.

'Ki az? Ki zörget?' - kérdik majd. 'Barabás,

aki helyett a Krisztus vérezett.'

S kitárják akkor ujjongó örömmel

a gyöngykaput fehér angyalkezek...”