Rendhagyó iskolai nap és cserkészportya Hamburgban

A Hamburgi Történeti Múzeumban jártunk

/ Mártonffy Réka Julianna /
martonffy.reka.julia képe
Idei első rendhagyó iskolai napunk alkalmával a Hamburgi Történeti Múzeumba látogattunk el egy lelkes anyuka és segítő, S. Éva (HMI vezetőségi tagja) szervezésében.
Hamburgi Történeti MúzeumVasúti modellekHajó belső

Harmincketten vártuk izgatottan a múzeum aulájában, hogy körülnézhessünk. Éva egy nyomtatott kérdőívvel is készült, így a közös kezdés után csapatokba szerveződve útnak indultunk. Láthattuk, hogyan is nézett ki Hamburg száz vagy akár kétszáz évvel ezelőtt, hogyan utaztak hajókkal Európából Amerikába, mind a szegények, mind a tehetősebbek. Betekintést nyertünk a bálnavadászat fortélyaiba, hogyan, illetve mivel ejtik el az állatot, valamint miként kerül a partra és miképpen nyerik ki belőlük az olajat. A múzeum legfelső emeletén egy hatalmas vasúti terepasztal terült el. Minden kerek órában lehetőség nyílt egy 25 perces előadás keretein belül megtekinteni, hogyan is működnek ezek, így a következő közös találkozót ide beszéltük meg. A makett a harburgi, illetve az elbbrückeni megállókat jelenítette meg előttünk, szinte élethű mini makett emberekkel és környezettel. A bemutató után közösen megtárgyaltuk kinek és mi tetszett legjobban, majd összeálltunk egy közös képre.

Az ebédet követően már csak a Bolyai Farkas Cserkész Csapat tagjai maradtak, akikkel nekivágtunk a városnak. A múzeumtól az Elba partig tartó úton az őrsök a csatakiáltásukon gondolkoztak. A folyóhoz érve felszálltunk egy hajóra és a körjáratról megnéztük Hamburg partjait. A végállomás után útnak indultunk a célállomásunkra, Schnelsenbe, ahol őrsökben elfoglaltuk a szálláshelyünket. A vacsora utáni esti tábortűzre szintén őrsökben készültünk, az aznapi téma a takarékoskodás volt. Ezt követően a kicsik és a nagyok külön-külön megnéztek egy-egy filmet ebben a témában a korosztályuknak megfelelően. Másnap a torna és a reggeli után a szabadban töltöttük a délelőttöt, métázással, csomókötéssel, illetve más csapatjátékokkal. Minden játékban egyformán érvényesülhettek kicsik és nagyok is, így a kicsik tanulva, a nagyok tanítva játszhattak. Az ebédet követően ismét őrsökbe különülve kezdtünk bele az őrsi zászlók megvarrásába. A kiscserkészek egy medvebocsot, a lányok egy sóvirágot, a fiúk pedig egy hiúzt terveztek a kapott anyagaikra. Ezután következett a zászló megvarrása, majd zászlólevonással zártuk a hétvégét.