Rejtő Jenő-est Stuttgartban

„Ha rövid az élet, toldd meg egy ballépéssel.”

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
Rejtő Jenő, azaz P. Howard legendás soraira emlékezésül legismertebb műveinek egy-egy részletét elevenítette meg február 17-én a Stuttgarti Magyar Színikör.

A humor mindig is legyőzhetetlen fegyvere volt az emberiségnek. A humor az, amivel keserű perceinket feloldhatjuk, s még legnehezebb pillanatokban is a váratlan mosoly az, ami megmenthet mindent, ami elveszettnek tűnt. A fullasztó fagy simogató langyossá válik, a hiány megtöltődik, a beszélgetés ízes lesz és az otthon is közelebb lesz. A humorérzék olyan eszköz, amely hangosabban ropog és mélyebb nyomot hagy, mint akármelyik fegyver. A humorérzék az éleseszűség, az érzékenység, a találékonyság és derű különleges vegyülete, amely könnyeden teszi édessé a mindennapjainkat. Generációk nőttek fel Rejtő Jenő regényein, rajongva utánozhatatlan humoráért, nyelvi leleményességéért, a felejthetetlen alakjaiért, és a fordulatos, kreatív történeteiért. Rejtő Jenő, a magyar szórakoztató irodalom egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja lett. Igazi hírneve csak később lett, ugyanis saját korában alig említették, eközben viszont az olvasók egymás kezéből kapkodták ki a könyveit.

Az est főszereplője a Stuttgarti Amatőr Színjátszó Kör és Rejtő Jenő volt. A színjátszó kör hosszú múltra tekint vissza, s tagjai olyanokból állnak, akik ugyan amatőrök, de műsoraik szerkesztettsége, felkészültsége, színvonala és mélysége színházban előadó társulatokéval vetekszik. Rejtő Jenő legismertebb karakterei sorra keltek életre: a nézők találkozhattak az ízes mosolyok hercegével, Fülig Jimmyvel, az érzékeny 63-as fogollyal, a megvénült Sirone kapitánnyal, vagy a lavórt félelmetes módon kezelő Babette anyóval. P. Howard rendkívül egyedi humorérzékét az is bizonyítja, hogy a zenei aláfestéssel támogatott előadás több mint egy órás műsoridejének eltelését sem a színészek, sem a közönség soraiban ülők nem vették észre. A rövid kis darabok hatását a közönség jóízű nevetése fűszerezte, ami bensőséges és otthoni hangulatot teremtett mindazoknak, akik a németül végigdolgozott és németül végig gondolkodott hét után egy kis megnyugvásra, derűre, s mosolyra vágytak.

Az előadás után az estre ellátogatók még sokáig maradtak, jó alkalom volt találkozni a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal. Finom bor mellett barátságos beszélgetés vette át a főszerepet. Zongora aláfestés mellett könnyű volt felidézni azokat a saját történeteket, amelyek mind egy-egy legendásan vidám Rejtő sorhoz kapcsolódtak. Az estet a kitalálója és a színkör támogatója, az Erdélyi Világszövetség elnöke, Tamás Péter szavai zárták. Mindenki úgy mehetett haza, hogy másnap - visszaemlékezve az estére - derűvel és mosollyal kezdhette a napot.