Református vacsora a torontói Magyar Házban

A MEGÚJULÁS LENDÜLETE

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
Február utolsó hétvégéjén különleges eseménynek adott otthont a Magyar Ház. A Torontói Első Magyar Református Egyház (TEMRE) – megalakulásának 90. évfordulóján – adománygyűjtő estet szervezett a most készülő Magyar Diaszpóra Missziós Központ létrehozására és az új templom átköltöztetésére.
A Jubileumi Vacsora díszvendégeiNt Vass Zoltán lelkipásztor volt az est műsorvezetőjeBoda-Lázár Judith a Magyar Ház elnök asszonyaA vacsora utáni torta

Az este házigazdája Nt. Vass Zoltán, a TEMRE lelkipásztora volt, köszöntőt mondott Boda-Lázár Judith, a Magyar Ház elnök asszonya; Dr. Laky-Takács Péter Attila, a Torontói Magyar Főkonzulátus konzulja, magyar közösségekért felelős diplomatája, és Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese. A teltházas rendezvényen számos szervezetvezető és a helyi magyar egyházak képviselői is megjelentek, hogy együtt ünnepeljenek a református gyülekezettel és támogassák az új létesítmény megvalósulását. 

A vacsora egyik díszvendége a világhírű slágerénekes, Tamás Gábor volt. A jelenleg Svédországban élő erdélyi származású zenész felejthetetlen könnyűzenei koncerttel örvendeztette meg a közönséget, akik állva tapsolva köszönték meg a színvonalas előadást. Az est folyamán fellépett még Rontó Sámuel hegedűművész, valamint a Fesztivál zenekar, akik igazi báli hangulatot varázsoltak a színpadra.

A háromfogásos, magyaros vacsorát Jánosi Gusztáv főszakács és csapata készítette, a házias tyúkhúsleves után rántott csirke, sertéssült jóasszony módra és petrezsemlyes krumpli, végül sütemény volt a menü.

A bálra tombolával is készültek a szervezők, melyre megszámlálhatatlanul sok ajándéktárgy és felajánlás érkezett. Humoros szállóigévé is vált, hogy aki ezen az estén tombolajegyet vásárolt, az biztosan nem távozott üres kézzel az asztaltól. 

Megható és egyben örömteli élmény volt megtapasztalni az összefogás erejét: a szervezők fáradhatatlan munkáját, a számtalan önkéntes lelkes segítségét, a helyi magyar szervezetek adományait és felajánlásait, mely nélkül ez a rendezvény nem valósulhatott volna meg. Az egység – jelen esetben a református egység – összetartozásunk ereje, a biztosíték, hogy nem vagyunk magunkra hagyva távol az anyaországtól. Míg egyes helyeken a világban templomokat rombolnak, Torontóban két éven belül már a második magyar egyházi szervezet prosperálásának lehetünk tanúi. A baptista közösség tavaly megnyitott temploma után, idén nyártól a református gyülekezet is új, komplexebb templommal és intézménnyel büszkélkedhet majd. Soli Deo Gloria!