Rákóczi est Lyonban

"Úgy megszerettem Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont."

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
2019 több szempontból is fontos a magyarság számára, de többek között ez az év II. Rákóczi Ferenc fejedelemmé választásának 315. évfordulója. A lyoni magyar közösség ennek tiszteletére egy történelmi témájú előadást szervezett, melynek célja II. Rákóczi Ferenc legfőbb utazásainak és életútja helyszíneinek bemutatása.

Az előadó már nem először járt a lyoni közösségnél. Korábban, 2018-ban már tartott egy előadást, melynek témája Gróf Széchenyi István életútja bemutatása volt. Az est nagy sikerén, az újonnan kötött barátságokon és jóízű beszélgetéseken felbuzdulva a szervezőkben megfogalmazódott a következő év előadásának témája, legnagyobb magyarjaink egyik legkiválóbbja, II. Rákóczi Ferenc. Az alkalmat a lyoni magyar házban tartották, amelyre még Grenoble-ból is jöttek. Az előadást a nagyszerű történésztanár, ismert előadó és kutató, Dr. Messik Miklós tartotta. Sajnos sokan nem tudtak eljönni, akiket érdekelt volna az előadás, bár így is jelentős volt az érdeklődés. Az esemény színességét fokozta Koszta Krisztina grenoble-i és Vajda Mátyás lyon-i ösztöndíjas rövid közjátékai, ezekben a legismertebb kuruc nóták előadása állt különböző hangszerkísérettel. Az est zárásaként közös éneklésre hívták az ösztöndíjasok a résztvevőket, a közönség legkedvesebb kuruc nótáit játszották és énekelték el közösen. Természetesen az esemény nem végződhetett száraz torokkal és üres gyomorral. a vendégeket és érdeklődőket állófogadás várta, amely kis falatokból és kellemes pezsgőborból állt.

A est zárása kellemes baráti beszélgetésekből, kedves koccintásokból és régi ismeretségek felújításából állt, amely kitűnő utolsó akkord volt a nagyszerű, tartalmas és üdítő előadás után. A résztvevők igazán elmondhatják, hogy feltöltődve folytathatták a hetet.