A Rákóczi Alapítvány és a Kanadai/Amerikai Magyarság szolgálatában

Ösztöndíjasként Kanadában

/ Csadi Zoltán /
csadi.zoltan képe
2023 őszétől abban a megtisztelésében volt részem, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként kilenc hónapon keresztül, a Rákóczi Alapítványnál és a Kanadai/Amerikai Magyarság hetilapnál teljesíthettem szolgálatot. Az eltelt közel egy év alatt mind az alapítvány, mind a hetilap életében számos fontos program és esemény zajlott.
Kép1Kép2Igazgatóság
Rákóczi Alapítvány működését tekintve a legfontosabb tevékenységek között említhetjük kilenc hónapos misszióm alatt: a RÁKÓCZI GÁLA BÁL adománygyűjtő vacsora és gála megrendezését, a CARPE DIEM ösztöndíj program lebonyolítását, a KARÁCSONYI JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓK és adománygyűjtő programok megszervezését, a RÁKÓCZI MAGYARSÁGISMERETI MOZGÓTÁBOR pályázati felhívásának előkészületeit és meghirdetését, az alapítvány Ungváron működő ÉTKEZTETÉSI PROGRAMJÁNAK működtetését, egy az alapítvány kárpátaljai programjait bemutató kisfilm előkészítését és a gáti magyar óvoda konyhájának felújításhoz kapcsolódó program lebonyolítását.  

Az észak-amerikai diaszpóra közösségeit mára egyetlen magyarul megjelenő hetilapként kiszolgáló Kanadai/Amerikai Magyarság folyóirat programjai között említhetjük: a MAGYAR MŰVÉSZEK TÚL AZ ÓPERENCIÁN című cikksorozat elindítását, az ÉLETEK-SORSOK sorozat beindulását és működtetését, valamint a torontói egyetemen működő magyar kurzussal és magyar programmal összefüggésben megjelentetett MIT HAGYUNK MAGUNK UTÁN című írások elkészítését. Egy kis ízelítő az egyes programokból, a teljesség igénye nélkül:

RÁKÓCZI GÁLA BÁL: Az Ontario-i és észak-amerikai magyar diaszpóra egyik kiemelkedő eseménye, a Rákóczi Alapítvány hagyományos Rákóczi Gála Bálja, 2023. szeptember 22-én, pénteken újra megrendeztük, kiváló körülmények között mind a kanadai, mind a magyar társadalmi, tudományos és politikai élet prominens személyiségeinek részvételével. Bethlenfalvy Péter, Ontario tartomány pénzügyminisztere és Dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország Kanadai Nagykövete is részt vett az eseményen és mindketten Rákóczi-díjban részesültek.

CARPE DIEM ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM ŐSZI/TAVASZI SZEMESZTER: A Rákóczi Alapítvány ösztöndíjlehetőséget kínál tehetséges fiatalok számára azzal a céllal, hogy segítse a tehetséges fiatalok tanulmányi előmenetelét anyagi nehézségek esetén. A program őszi szakaszában 52 fiatal pályázott a Kárpát-medencéből (Kárpátaljáról 17, Erdélyből 21, Vajdaságból 11, Szlovákiából 3) és kapott támogatást, a tavaszi időszakban pedig 36 ösztöndíjpályázat érkezett. Kárpátaljáról 12, Erdélyből 17, Vajdaságból 6, Szlovákiából 1. A két szemeszterben mindösszesen 11.000.000 Ft. támogatást biztosított a Rákóczi Alapítvány a program keretein belül. 

A KARÁCSONYI JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓK keretében a Rákóczi Alapítvány nem csak a téli adománygyűjő vacsorán, hanem a tavaszi támogatói vacsorán is jelentős pénzügyi segítséget nyújtott a kanadai magyar cserkészcsapatok fenntartásához. Ezentúl pedig jelentős összeggel járult hozzá a több Kárpátalján élő család téli hónapokban jelentkező költségeihez. Fontos kiemelni még, hogy az alapítvány a tavasz folyamán támogatta a torontói székhelyű Kodály Együttes működését. Ezen túlmenően pedig, szintén a tavaszi időszakhoz kapcsolódva, a Rákóczi Alapítvány vezetőségének kíséretében adhattam elő Floridában, a Venice-ben található Petőfi-klubban, a Petőfi Sándor életéről és utazásairól szól Útirajzok című előadásomat. 

ÉTKEZTETÉSI PROGRAM: Kárpátalja magyarságának szellemi, kulturális és társadalmi szempontból is egyik legfontosabb fellegvárában, Ungváron a 10. sz. Dayka Gábor Középiskolában a Rákóczi Alapítvány idén már 15 éve, hogy étkeztetési programot működtet hátrányos helyzetű, magyar származású fiatal diákok részére. A 2009-ben alapított program célja, hogy naponta meleg ebédet biztosítson a diákok számára, ezzel is segítve a fejlődésüket és az előrelépésüket. 

A Kanadai/Amerikai Magyarság folyóiratban a következő eredményeket értük el közösen: MAGYAR MŰVÉSZEK TÚL AZ ÓPERENCIÁN: Az ősz folyamán együttműködésben Gajdó Tamás színháztörténésszel elindítottuk új sorozatunkat. A váratlan fordulatokban és izgalmakban bővelkedő új rovatban cikkeket készítettünk Beregi Oszkár és fia történetéből, Lugosi Béla, Perczel Zita, Nagykovácsi Ilona, Polgár Tibor, Karády Katalin, és még számos más magyar művész életéről és magyarországi valamint amerikai/kanadai karrierjéről. Szoros együttműködésben a Kanadai/Amerikai Magyarság folyóirat szerkesztőségével az alapítvány ösztöndíj programjára épülő és a pályázók motivációs leveleit alapul vevő és azokból szemléző új rovatot indítottunk, ÉLETEK-SORSOK címmel.  

A Torontóban töltött időszak rendkívül sokrétű volt és számos izgalmas pillanatot, nem várt eseményt és találkozást tartogatott számomra. Mind a Rákóczi Alapítvány, mind a Kanadai/Amerikai Magyarság hetilap a magyar kultúra megmaradásnak és fejlődésének letéteményesei az amerikai kontinensen.

Megtiszteltetés, hogy munkámmal szolgálhattam ezeket a közösségeket és személyemmel hozzájárulhattam komoly múltra visszatekintő történetük folytatásához, hírnevük öregbítéséhez és a magyar-magyar kapcsolattartás erősítéséhez.