Rajta, máris, huszár volt a nagyapám is! Előre!

Március Garfiel-Passaicon

/ Hadi Luca Mária /
hadi.luca.maria képe
A márciusi ifjak Passaicon. Előadás a tojásfestésről, és próba tojáshímzés. A zene mindenkié, még a garfieldi és passaici gyerekeké is a Kodály Hétvégén.
Magyar iskola tojás festésKodály hétvége legkisebb rajMárcius 15. próbaTojás előadás

New Jerseyben még a téli álomból felébredve a természet törölgeti a szemét, nyújtózkodik, cseresznye virágzásba öltözködik, a magyar közösségben a forradalom, és szabadságharc hőseiről emlékeznek. Az előadásra minden szervezet készült rövid produkcióval, amiből egy teljes előadás állt össze. Az ünnepi beszédet Lincoln Andrást mondta, aki korábban, januárban már meglátogatta a közösséget Washington D.C.-ből.

A Kodály Hétvégén a somogyi tájegységgel ismerkedtek meg a cserkészek. A csúcspontja a  táncház volt, ahol 120 gyerek, vezető és felnőtt együtt ropta a táncot. A garfieldi őrsvezetők igazán talpraesetten, és lelkesen terelgették a gyerekeket. Idén egy bostoni cserkész vezette a hétvégét, Gyurcsán Robi.

Amint a rügyből kipattan a bimbó, majd a virág, úgy jött az ötlet is, hogy Kerkay Emese néni tartson előadást a tojásfestésről. Dorogi Anna, és Lendvay-Leintner Zsófi ebben a közösségben nőttek fel, Emese néni belemélyedvén a tojás hímzés tudományába, rögtön átadta ezt a tudást, noha már jó pár éve nem festi maga. Kislányként megtanulták tőle a festést, karcolást, marást, de most volt számukra is olyan eljárás, amit felelevníthettek. A magyar iskolában már ők tanítják a gyerekeknek ezt az ősi szokást. Mindenki nagyon örült, hogy amit tanultak a lányok, asszonyok, férfiak rögvest ki is próbálhatták. Eltört pár tojás, de jó tapasztalat és szórakozás volt.