Provence magyar közösségei 1956-ra emlékeztek

Ünnepi programok Nizzában és Aix-en-Provence-ban

/ Arató Anna Erzsébet /
arato.anna.erzsebet képe
A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal megrendezett nagysikerű ’56-os megemlékezés után a Côte d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület az idén is emléknappal készült nemzeti ünnepünk alkalmából. Az eseményre, amelyre francia és magyar vendégek egyaránt hivatalosak voltak, 2017. október 21-én, szombaton délután Nizza belvárosában került sor.
Lengyel Zita beszédeA nizzai polgármesteri hiavatl képvselőiA szervezők és az előadóművészek

A rendezvényt Laurence Navalesi, a nizzai polgármesteri hivatal regionális tanácsosa nyitotta meg, aki beszédében a gyümölcsöző francia-magyar kulturális együttműködést emelte ki. Dabizs Mercédesz egyesületi elnök ünnepi beszédében hangsúlyozta: ’56 hármas üzenettel bír, hiszen a szabadságvágy, a függetlenség és a hazaszeretet mindannyiunk számára elsőrendű értékkel bír. Dr. Havasi János kulturális tanácsos, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója ’56 előzményeiről tartott előadásában a gulágra emlékezett, mondandóját pedig családi kötődésű filmrészletekkel tette még érzékletesebbé. Lengyel Zita, a Párizsi Magyar Nagykövetség Konzuli Osztályának vezetője beszédében emlékeztetett: a forradalom hősiességet és önfeláldozást követelt nemzetünk fiaitól, és ők, ha kellett, gondolkodás nelkül életüket áldozták az ország szabadságáért, ez pedig kötelezettséget ró ránk is. 1956 hősei joggal várhatják el tőlünk, hogy hűek legyünk elveikhez és az általuk képviselt értékekhez

A beszédeket követő zenés összeállításban Riz Laura énekes-művésznő interpretációjában több emblematikus magyar zeneszerzeményt hallgathatunk meg.

Megemlékezésünk kiemelkedő eleme volt az 1956 október-novemberének eseményeit bemutató kiállítás, amely Chochol Károly nemzetközileg elismert fényképművész képeiből állt össze. A mintegy negyven, személyes kötődésű tablóból álló tárlatot, amelyet a művész a forradalom 60. évfordulójára állított össze, a világ számos országában bemutatták már; büszkeséggel töltött el, hogy szervezésemben Franciaországban elsőként a Côte d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület állíthatta ki a képeket, amelyek a nizzai megnyitót követően vándorkiállítás keretében Aix-en-Provence és Lyon magyar szervezeteihez eljutva járják be az országot.

Az Azúr-parti ’56-os megemlékezés három napos rendezvénysorozatba illeszkedett, amelynek részeként október 19-én és 20-án Magyarország Párizsi Nagykövetségével közös szervezésben konzuli napokat tartottunk a régióban élő magyarok hazai adminisztratív ügyintézésének megkönnyítése érdekében. A program óriási érdeklődésre tartott számot; a legtöbben úti okmány kérelmet nyújtottak be, sokan kérelmezték külföldön született gyermekük hazai anyakönyvezését is, de több apai elismerő nyilatkozatot is felvettünk, hitelesítést végeztünk, és volt állampolgárság megállapítása iránti kérelem is. Nizzában az idén először került sor konzuli napokra.

A hétvégén az Aix-en-Provence-i Magyar Egyesület is megemlékezett az ’56-os forradalomról. A szabadságharc eseményeit és saját szerepvállalását az egykori nemzetőr, Kulcsár János idézte föl a helyi közösségnek.

Eseményeinkről a hazai média több ízben is tudósít: a Duna Televízió Öt kontinens c. adása mellett a Magyar Hírlap is beszámolt programjainkról.

Fotók: Mile Lóránt