Programsorozattal emlékeztek a victoriai magyarok az 1956-os eseményekre

/ Pap Johanna /
pap.johanna képe
Kanadában a Vancouver-szigeten a forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés több különböző eseményen zajlott. A megjelent vendégek méltón emlékezhettek az 1956-ban történtekre szeptember végétől október végéig.
A koszorú elhelyezéseMegemlékezés a ParlamentbenTiszteletadásA vancouveri Forrás Táncegyüttes

Szeptember 30-án az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére állított emlékműnél kezdődött a tiszteletadás és megemlékezéssorozat, melyet Vaskó Ágnes, a Victoriai Magyar Társaskör elnöke nyitott meg. Ezt követően dr. Ódor Bálint nagykövet helyezte el a koszorút az emlékmű talapzatánál és beszédével a múltidézéshez illő hangulatot teremtett. Ezután az összegyűltek közösen énekelték el a magyar himnuszt trombitaszó kíséretében, majd Rátkai István olvasott fel egy imát.

A megemlékezés délután a British Columbia Tartomány Parlamentjében folytatódott, melyet Marc Dalton kanadai képviselő, valamint Magyarország kanadai nagykövetsége szervezett. Az ünnepség során a soproni erdészek nevében Apt Kamill mondott szívhez szóló beszédet, megköszönve Kanadának az akkor, Magyarországról menekülőkkel szemben tanúsított segítségét, együttérzését. Dr. Ódor Bálint nagykövet szavai után pedig Linda Reid, a tartományi parlament elnöke is elmondta ünnepi gondolatait.

Az eseményen a vancouveri Forrás Táncegyüttes tagjai kalotaszegi koreográfiájukkal tették emlékezetessé az ünnepet: eredeti népviseletben, virtuóz lépésekkel varázsolták el a megjelenteket. A táncegyüttes előadását Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili aranysarkantyús és aranygyöngyös néptáncpedagógusok szatmári tánca követte. A megemlékezés állófogadással zárult.

Október 16-án a Magyar Ház adott helyet egy zenés versszínházi előadásnak, „Szabadnak születtem” címmel. Pankotay Péter színművész „A Magyar Színművészet Nyugati-parti Nagykövete”, valamint Lutter Imre Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész műsorukat kifejezetten a szabadságharc 60. évfordulójára állították össze. Előadásukkal egy 10 állomásos kanadai-amerikai turnén jutottak el a Victoriában élő magyarokhoz is. A megjelentek operett, musical és versrészletekből álló, dramaturgiailag kitűnően megrendezett színjátékot láthattak. A két művész elérte célját: a kivételes történelmi eseményt méltóképpen megidézték, a forradalom emlékéhez megérdemelt élményben részesítették a tengeren túli diaszpórában élő magyarságot.