A ping-pong labda fújásától egy fergeteges mulatságig

A Torontó környéki néptáncosok csapatépítője

/ Rideg Timea Bettina /
rideg.timea.bettina képe
Fantasztikus hangulatban telt a december másodika a Torontói Magyar Házban, mely egy csapatépítő játéksorozattal kezdődött és egy hajnalba nyúló táncházzal ért véget.
Ping-pong labda fújásBetekintés a büfé kulisszái mögéPillanatkép a táncházból Pillanatkép a táncházból

A program kora délután kezdődött, mely a környékbeli városok – Hamilton, Kitchener, Ottawa, Montréal – táncegyütteseinek és a Torontói Kodály Együttes ifjúsági korosztályát célozta meg. Mókásabbnál mókásabb feladatokat kaptak a fiatalok, amelyeket csapatokban egymással versengve kellett végrehajtaniuk. Ilyenek voltak például az Hernyó ping-pong, ahol a  labdát  a földön mászva és fújva kellett eljuttatni a célterületre, vagy a Lufi összeköt nevű játék, melyben a játékosoknak párosával, de a kezük használata nélkül kellett a lufikat vinni. Ezek után mondanom sem kell, hogy rengeteg nevetéssel telt a délután. A sorversenyeket tartalmazó csapatépítő programmal célunk az volt, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az említett együttesek táncosait és szorosabb kötelék alakuljon ki közöttük. 

A játéksorozatot a kora esti gyermek táncház követte, majd a nagyobbak és felnőttek számára megtartott tánctanítással folyatódott az esemény, ahol a kedves résztvevők moldvai, majd pedig széki táncba nyerhettek betekintést. Várakozásainkat felülmúlva,  nagyon sok ember jött el és állt be a tánctanulásba. Szinte el sem fértünk a tánctéren. Nagy öröm volt látni, hogy ennyien érdeklődnek a magyar néptáncok tanulása iránt. A vezetett táncház után pedig hajnalig tartó mulatság következett  a Kárpát-medence számos más tájegységének táncait felsorakoztatva. A muzsikát az este folyamán a Csángó Unchained és a Gyanta zenekar biztosította, valamint a tánctanítás alatt Sp. Andrea és P Jeszika gyönyörű énekkel kísérték az együtteseket. A táncházról készült képeket pedig Kralovanszky Balázs fotósnak köszönhetjük.

A táncházban büfé és sütemény asztal is üzemelt, ahol a vendégek kedvükre válogathattak a finomabbnál finomabb faltokból. Ezek működtetéséről és az előkészületekről a Torontói Együttes tagjai, mint önkéntesek, gondoskodtak, ezzel is példát mutatva a jövő generációjának a közösségért végzett munka terén. 

Összességében mondhatom, hogy csodásan sikerült a nap és szívet melengető érzés volt látni, hogy a Torontó környéki Magyar diaszpórából milyen szép számmal érdeklődnek a táncház által megtapasztalható élmények és értékek iránt. Reméljük, hogy az ilyen rendezvények száma növekedni fog a jövőben.

A programot jómagam és KCSP ösztöndíjas társam Balogh Dávid Attila állítottuk össze a Kodály Együttes vezetőségi tagjaival együttműködésben.