A perth-i táncsoport jubileuma

50 éves a Keszkenő

/ Kákai Emese /
kakai.emese képe
2017. szeptember 23-án nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját az ausztráliai Keszkenő tánccsoport.
Az ünneplő csapatPalotásLegényesKis-Küküllő menti táncok

2017. szeptember 23-án, alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott nagyszabású gálaműsort a perth-i Keszkenő néptáncegyüttes.

A tánccsoportot Barbara Atkinson (született Csökönyi Borbála) alapította és az elmúlt idők folyamán több mint 30 tájegység, népcsoport táncát tanulták meg. Többen is készítettek koreográfiát az együttes számára, köztük Pálfi Csaba, Vásárhelyi László, Schaffer Marika, Schaffer Frigyes és Peter Sackett, de vannak táncaik Juhász Zsolt tanításai alapján is. A csoport tagjai rendszeresen részt vesznek magyarországi, vagy magyarországi táncosok által tartott táborokban, továbbképzéseken, hogy minél alaposabb tudással táncolhassák hazájuk táncait a gyökerektől 13 ezer kilométerrel távolabb is.

A szombat esti rendezvényen több, mint 300 vendég, és 38 táncos vett részt. Az ünnepre feldíszített terem estére fokozatosan megtelt, s a finom vacsorát követően a bált egy remekbe szabott palotás tánccal nyitották meg a csoport tagjai. Az est folyamán a tánckar férfi tagjaitól méhkeréki tapsost, Hajdú Flórián és Méhes Kata vendégművészektől magyarpalatkai táncokat, a teljes együttestől pedig Kis-Küküllő menti koreográfiát láthatott a közönség. Az ünnepi bál fénypontját azonban az a szatmári tánc adta, mely az elmúlt 50 évben tanult szatmári és rétközi összeállítások esszenciáit tartalmazta. További különlegessége, hogy előadói nem csak a tánccsoport jelenlegi tagjai voltak, hanem az együttes hívására nagyon sok korábbi táncos is karaktercipőt, csizmát húzott, hogy újra színpadra léphessenek ezzel a nem mindennapi előadással. Természetesen a siker sem maradt el, a visszajelzések szerint sokaknak tettük szebbé az estéjét, mi pedig örültünk, hogy velünk ünnepelnek.

S hogy mi ez a királyi többes szám? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megérkezésem után két nappal már rögtön részt vehettem a Keszkenő próbáján, s lábaimnak bizalmat szavazva bevettek a szatmári koreográfiába, így én is együtt örülhettem sikerüknek. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!

2017. szeptember 26-tól pedig indul a Tükrös zenekar vezetésével a zene, majd magyarországi táncosok vezetésével pedig a néptánc tábor, melyre egész Ausztráliaból érkeznek majd (nem csak) magyar gyökerű, s érzelmű résztvevők.

További hírek hamarosan!