Pedagógiai nap a Hamburgi Magyar Iskolában

/ Dosztán Kornélia /
dosztan.kornelia képe
A Hamburgi Magyar Iskola vendégül látta testvériskolájának, a Gödöllői Líceumnak a küldöttségét.
Kodály-módszer a HMI-benVárosnézés

Fontos esemény történt 2023. december elején, amikor a Hamburgi Magyar Iskola (HMI) testvériskolája, a Gödöllői Líceum küldöttsége, tíz cserkész diák, és két tanár látogatást tett Hamburgban egy hosszú hétvége keretében.

Az egész hétvégés programsorozat kiemelkedő eseménye volt a pedagógiai nap, ahol mind a hamburgi, mind a gödöllői iskola bemutatkozott. A HMI oktatóival, köztük én magam is, bemutattuk a magyar iskola szerepét, és kulcsfontosságú jelentőségét, és kihívásait, ugyanis a diaszpórában élő magyar gyerekek magyar nyelvű oktatása sokszor olyan kihívások elé néz, amire a magyar rendszerben felnövőek nem feltétlen, vagy ritkán gondolnak: a tankönyveket „le kell fordítani”, hogy a német rendszerben tanuló gyerekek a magyar rendszerben használatos könyvekből is gördülékenyen tudjanak tanulni. A magyar iskola oktatói kivételes elhivatottsággal tanítják a gyerekeket óvodás kortól egészen felső tagozatig.

A pedagógia nap zárásaként mind a két iskola műsorral készült: jó hangulatban telt a nap, a gödöllőiek énekeket hoztak, gitárral kísérték az éneket, a hamburgiak pedig a Kodály-módszer, „csövezés” technikáját mutattuk be.

A hétvége során az eidelstedti Royal Rangers cserkészeket is meglátogattuk, ahol kicsik és nagyok mézeskalácsot készítettek, istentiszteleten, és karácsonyi koncerten vettünk részt. A városnézés, és karácsonyi vásár sem maradt el: Hamburg belvárosa minden időben várja a látogatókat, és egy német iskola meglátogatására is sor került a testvériskolai közösség építésének jegyében.