Ötvenhat

/ Bartha Zsófia /
bartha.zsofia képe
A hatvan évvel ezelőtti, októberi események mellett nem mehetünk el érzelmek, tisztelet és megemlékezés nélkül. Főleg nem 7000 kilométerre otthonról. Mindenkinek van története. Mindenkinek van élménye, sokaknak első kézből, másoknak „csak” hallomásból, néhány unoka csak a forradalom esszenciáját szűrte ki nagyszülei szavaiból. Az eredmény ugyanaz: az arcrándulás és az egyértelmű tény – itt vagyunk.
ötvenhatötvenhatötvenhatötvenhat

A csodálatos megemlékezéssorozatot a diaszpórában élők kiemelkedően fontosnak tartották. Szombat este gálavacsorával tisztelgett a város, majd a forradalom napja, 23-a vasárnap sem maradt emlékezés nélkül. Az ünnepség a torontói városháza előtt zászlófelvonással kezdődött, majd koszorúzással folytatódott a Budapest Parkban.

A Magyar Ház szervezésében a hősök előtt tisztelegtünk: Magyarország nevében díszvendégként Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kanadai nagykövetség részéről Ódor Bálint, nagykövet és a főkonzulátus nevében dr. Szabó Stefánia, főkonzul asszony volt. Szabó Stefánia külön köszöntötte beszédében azt a jelen levő 50-60 főt, akik annak idején bátorságukat tanúsítva vettek részt a forradalomban, és alapító pillérekként ma is a magyar közösség kiemelkedő tagjai Torontóban.

Szívbemarkoló koncertet adott a Fejér megyei Szent György Kórház kórusa, miután a közösség a délután folyamán tanúja volt az állampolgársági eskütételnek, valamint a megható műsornak, ahol gyerekek, táncosok és magas rangú díszvendégek egyaránt felléptek, beszédet mondtak, ugyanazzal az üzenettel: köszönjük.