Őszi évindító a svédországi magyar diaszpórában

Házavató, SMOSZ közgyűlés, gyerekfoglalkozások

/ Antal József /
antal.jozsef képe
A hónap legnagyobb eseménye a Hälleberga Tábortanya magyar állami támogatással felépített konferenciatermének átadása volt (2019. szeptember 7.). Az eseményen a magyar állam képviseletében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Müller Adrien, Magyarország stockholmi nagykövete vett részt, a SMOSZ részéről Bihari Szabolcs elnök képviselte a svédországi magyar közösséget.
HázavatóBoråsi Magyar EgyesületTavaszi Szél Kulturális Egyesület (Göteborg) - óriáspöfetegTavaszi Szél Kulturális Egyesület (Göteborg) - tollaslabda

Nekem ez a szeptember már a második a svédországi magyarság körében. Végre hivatalosan is átadták a Hälleberga Tábortanya részét képező konferenciatermet. Az ünnepélyes házavatóra a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) őszi közgyűlésén került sor. Hallottam már arról, hogy nem volt problémamentes az építkezés – például a kivitelezők nem használtak mindig megfelelő minőségű alapanyagot a ház építésekor. Azonban a közösség példás összefogásának köszönhetően maradéktalanul sikerült érvényesíteni az épületre vonatkozó garanciát, kijavíttatni a hibát. Több ember mesélt azokról az időkről, amikor még nem létezett a konferenciaterem: én már nehezen tudom magam elé képzelni, hogy milyen lehetett, amikor egy-egy nagyrendezvény idején az ebédlőben, a bejárat melletti kis területen, esetleg a szűkös pingpong teremben kényszerültek megoldani a felnőtteket, illetve a gyermekeket megmozgató játékos feladatokat, táncos rendezvényeket. Elsősorban a SOMIT Generációk táboraira, s a nyári Kékvirág Anyanyelvi Tábor rendezvényeire gondolok.

„A kormány feladata, hogy a diaszpórában élő mintegy 2,5 millió magyart is a nemzethez kösse” – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A közgyűlés házavatót megelőző délutáni „ülésszekciójában” előadásában részletesen is kifejtette, milyen eszközökkel szeretné ezt a kormány megvalósítani, s röviden, szemléletesen felvázolta a kulcsfontosságú 2010-es év óta elért nemzetpolitikai eredményeket. A diaszpóra magyarságát érintő fontos programok áttekintésével pedig értékes útmutatót nyújtott a SMOSZ tagjai – a megjelent egyesületi vezetők és küldöttek – számára.

Müller Adrien nagykövet asszony nyitottan állt ki az emberek elé, hangsúlyozva, hogy a Stockholmra hozott magyar rendezvényeket szívesen továbbviszi az ország egyéb részeire is. Jó volt látni azt is, hogy élénk párbeszéd alakult ki az egyesületi vezetők és küldöttek, valamint a nagykövet asszony között – mindenki élt a kínálkozó alkalommal.

Az őszi közgyűlés legfontosabb eseménye vitathatatlanul a szombat esti házavató volt. Potápi Árpád János államtitkár, Müller Adrien nagykövet és Bihari Szabolcs elnök rövid beszédük megtartása után felsorakoztak a nemzetiszín szalag előtt, s átvágták a jövő kapuját jelképező szalagot. A magyar állam támogatásával felépített konferenciaterem is kézzelfogható jele a fent taglalt segítő szándéknak: egy kulturált, modern térrel gazdagodott a Hälleberga Tábortanya és vele együtt a svédországi magyarság.

2019. szeptember 1-jén útnak indult a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület vasárnapi, heti rendszerességgel megtartott gyerekfoglalkozása. Sikerült megmozgatni a kamasz korosztályt is egy közös terem-tollaslabdázás során, már készülünk az október eleji, kisgyermek és ifjú korosztályt megszólító mesepszichológiai előadásra, biztosítva az egyesületi élet sokszínűségét. A hónap utolsó gyerekfoglalkozásán a zöldségek voltak terítéken, a „piac” legnagyobb sztárja a 4,5 kilogrammos óriás pöfeteg volt, melyet Göteborg mezőin volt szerencsém „levadászni”, majd segítőimmel gombapaprikássá változtatva feltálalni kicsiknek és nagyoknak.

A Boråsi Magyar Egyesület szeptember 21-i nyitó gyerekfoglalkozásán mutatkozott be a Jönköpingben és Boråsban szolgálatot teljesítő ösztöndíjas társam, Lohn Annamária. A tavalyi év jól ismert gyermekarcai között szerencsére újakat is felfedezhettem. Annamáriával közösen tartottuk meg az ősz, a szüret témáját érintő foglalkozást.