Összefogás a magyar oktatásért - magyar oktatási fórumok Németországban

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
A diaszpórában élő magyarok számára az identitás és hagyományőrzés szempontjából kulcsfontosságú kérdés a magyar oktatás megszervezése. Elengedhetetlen ugyanis, hogy a külföldön élő magyar gyermekek beszéljék nyelvünket, és továbbadják azt a következő generációknak, vagy esetleg visszatérve Magyarországra integrálódni tudjanak az otthoni oktatási rendszerbe. A düsseldorfi Magyar Főkonzulátus úgy döntött, hogy a cél támogatását felkarolja, felveszi a kapcsolatot az illetékességi területén található magyar iskolákkal és találkozót szervez számukra, hogy feltérképezze a részükről fennálló igényeket.

2017 tavaszán a düsseldorfi Magyar Főkonzulátus két oktatási fórumot rendezett annak érdekében, hogy a diaszpórában élő gyermekek magyar oktatását érintő együttműködéseket támogassa. 2017. március 11-én az észak-rajna-vesztfáliai iskolák, gyermekcsoportok képviselői és a magyar oktatás iránt elkötelezett szülők számára nyílt lehetőség egy találkozásra. 2017. április 22-én pedig a Hessen tartományban működő hétvégi magyar iskolák, gyermekcsoportok vezetői gyűltek össze egy szombati délutánon. A két találkozón nem csak arra nyílt lehetőség, hogy a hasznos tapasztalatokat a résztvevők egymással megbeszéljék, hanem a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőivel is személyesen kapcsolatba kerülhettek.

2017. március 11-én Düsseldorfban került sor az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány magyar oktatási fórumára.

A rendezvényen elsőként Szegner Balázs főkonzul köszöntötte  a résztvevőket, majd előadást tartott Dr. Milován Orsolya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, Dr. Maróti Orsolya a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztályának főosztályvezető-helyettese, Friedrich-Ireghy Annamária a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (BUOD) oktatási csoportjának képviseletében, Hollstein Barbara a frankfurti Lingua Hungarica Lehrerverein Egyesülettől és Dr. habil. Lengyel Zsolt a Müncheni Magyar Intézet Egyesület részéről. A délutáni szekcióban 5 magyar gyermekcsoport. illetve hétvégi iskola mutatkozott be (Köln, Hagen, Münster, Düsseldorf és Aachen). Emellett Munkácsy Fruzsina KCSP ösztöndíjas is bemutatta azt a felmérést, melyet fogadószervezete a Burg Kastl Alumni Egyesület indított, melynek témája egy Németországban alapítandó magyar-német kéttannyelvű intézmény.

A magyar iskolák megismerhették, hogy milyen szakmai és anyagi támogatásokra számíthatnak a kormányzattól, illetve ötleteket gyűjthettek egymástól bizonyos problémák megoldásához, ezzel párhuzamosan a Magyarországról érkezett vendégek személyesen láthatták, milyen munka folyik a "végeken", milyen nehézségekkel küzdenek a csoportok. A program során lehetőség nyílt a kapcsolatfelvételre és felmerülő kérdések megvitatására. Mivel korábban erre nem volt példa, így a rendezvény rendkívül fontos, hiánypótló szerepet töltött be.

 Fotó: Berecz Tamás Fotó:Berecz Tamás

Fotók: Berecz Tamás

hesseni oktatási találkozó 2017. április 22-én Frankfurtban került megrendezésre.

A Hessen tartomány csoportjai számára szervezett programot Dr. Windisch Teréz  konzul asszony nyitotta meg, majd Dr. Szilágyi Péter a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes-államtitkára ismertette az általa képviselt intézmény felépítését, működését. Dr. Maróti Orsolya  a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztályának főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a résztvevőket azokról a lehetőségekről, amelyek rendelkezésre állnak a szakmai munka támogatásával kapcsolatban. Szoták Szilvia a Miniszterelnökség Magyar Nyelvstratégiai Intézetének főtanácsadója röviden beszélt a nyelvstratégiáról, és további együttműködésre biztatta a hallgatóságot. Ezt követően Klement Kornél, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) elnöke ismertettte röviden a szervezet működését, illetve felajánlotta, hogy az egyesületbe belépő hétvégi magyar iskolák számára segítséget nyújtanak a pályázati források megpályázásában. Munkácsy Fruzsina bemutatta a Burg Kaslt Alumninál zajló kutatást, és kérte a résztvevőket, hogy buzdítsák a kérdőívek kitöltésére a gyermekek szüleit. Ez után hét magyar gyermekcsoport (négy frankfurti, egy darmstadti, egy wiesbadeni és egy groß-zimmerni) bemutatkozása következett, majd lehetőség nyílt a kérdésekre, párbeszédre a jelenlevők között. Végül Szegner Balázs főkonzul zárta a találkozót és köszönte meg a csoportok képviselőinek a kitartó munkát.

 

A Németországban működő magyar oktatás nehéz és küzdelmes munka, fontos elérendő cél, hogy a magyar nyelvet a német oktatási intézményekben "ritka vagy további idegennyelv"-ként hivatalosan elfogadják, választhatóvá váljon a gyermekek számára. A főkonzulátus ezzel kapcsolatban megkezdte az egyeztetéseket a hesseni és észak-rajna-vesztfáliai kultuszminisztériummal, így a fórumokon ezt is, illetve a további lépésekhez szükséges feltételeket is egyeztették a résztvevők, az intézmények közötti hálózati együttműködés a továbbiakban a hétvégi magyar iskolák és gyermekcsoportok kezében van, de a politikai szintet érintő tárgyalásokban a főkonzulátus örömmel közbenjár.

A találkozók nagyon hasznosnak bizonyultak, és őszintén remélem, hogy a jövőben minél több támogatás elnyerésére lesz lehetőségük a diaszpórában működő magyar hétvégi iskoláknak, hiszen ezek a többnyire önkéntesen, minimális anyagi forrásból működő intézmények pótolhatatlan feladatot látnak el világszerte.