Ősbemutató a bécsi Pázmáneumban

A Jazzation jótékonysági koncertje az orgonáért

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
A Jazzation 2005-ben alakult Budapesten, és ma Magyarország legismertebb jazz-acappella formációja. A tizenhárom éves énekegyüttes öt nemzetközi díjjal, külföldi és hazai koncertekkel, kurzusokkal, folyamatosan bővülő repertoárral büszkélkedhet. A formáció az acappella műfajának professzionális művelésén túl annak széles körű népszerűsítését érzi küldetésének itthon és külföldön egyaránt.
Ft. Varga János rektor atya és Dallos Emese szervezőkJazzation együttesBolyki Sára, Kanizsa Gina, Várallyay Katus, Fábián Attila és Homor MátéÖrömpillanatok közepette az ünnepelttel Ft. Varga János rektor atyával

A együttes 2013-ban Grazban megnyerte a Vokal Total nemzetközi verseny jazz kategóriájának nagydíját, itt Anders Jalkéus, a TRG basszusa kezdett foglalkozni a magyar együttessel. 2014-ben az olaszországi Pinerolóban, 2015-ben Lipcsében nyerte meg a legrangosabb a cappella versenyek nagydíjait. 2016-ban elnyerte az Independent Music Awards közönségdíját, 2017-ben „A Dal” című műsor kapcsán egy ország dúdolta a „Fall Like Rain”-t. Évről évre számos nemzetközi kurzus és fesztivál résztvevője Európában és Ázsiában is.

A Jazzation 2013-ban indította meghívásos koncertsorozatát, melynek keretében hazai és külföldi a cappella együttesekkel koncertezik együtt. Akkor még szinte elérhetetlennek tűnt, hogy a svéd The Real Grouppal is létrejöhessen egy ilyen közös koncert, de az évek során a két együttes egyre több alkalommal találkozott a világ rangos a cappella-eseményein. 2014 januárjában a londoni a cappella fesztiválon Katarina Henryson és Morten Vinther több száz fő részére tartott kurzusán a Jazzation volt a bemutató együttes; 2014 augusztusában az olaszországi Fossanóban a Real Group első többnapos a  cappella táborában a közös programokon túl egyéni coaching keretében is mentorálta a Jazzationt.

A Jazzation tagjai a következők: Várallyay Katus, Bolyki Sára, Kanizsa Gina, Fábián Attila és Homor Máté.

2018 májusában a Nemzetközi Kórusünnep keretében a Budapesti Kongresszusi Központ ad otthon a Real Group és a Jazzation közös koncertjének, ahol a két formáció külön-külön és együtt is hallható lesz.

Bizonyára felkeltik a Jazzation kitüntetett és méltó helyezései  az érdeklődők kíváncsiságát és nem marad más hátra, mint hogy egyszer élőben is hallgatói lehessenek ennek a műfajnak.

Április második hetében a bécsi magyarság a Pázmáneum és a Collegium Hungaricum közös szervezésében megtapasztalhatta az a cappella együttes magával ragadó stílusát, zenei és művészi világát. Kitüntetett alkalom volt ez mind a hallgatóság mind az együttes számára, hogy Bécsben találhattak egymásra az érdeklődő és figyelmes tekintetek. Az esemény megvalósulását a Pázmáneum orgonájának ügye tette lehetővé. Az együttes egy ősbemutatóval szerette volna felkarolni az ügyet egy jótékonysági koncert keretében.

A Pázmáneum rektorának, Varga János atyának személyes kapcsolata is közrejátszott a projekt megvalósulásában. A Pázmáneum orgonájának megépítése komoly anyagi áldozatokat jelent és a meglévő alaphoz további anyagi támogatásokra, forrásokra van szükség. Az együttes pedig örömmel és szívesen ajánlotta fel segítségét. Bár a világ számos pontján adtak már koncertet, mindezek ellenére Bécsben nem volt lehetőségük korábban fellépniük. Most viszont az orgona támogatásának az ügye elhozta őket az osztrák fővárosba.

Az eseménynek a Collegium Hungaricum adott otthont, amely teltházas vendégsereggel várta a fellépőket. Az elvárásokat felülmúló estén a hallgatóság szíve együtt dobogott az előadókéval. Érezni lehetett azt a kölcsönös ráhangolódást, amely spirituálisan is betöltötte a teret. A tisztaság és együttérzés hullámai egyre nagyobbra duzzadtak és a különböző dalok üzenetei az ember csontjába hatoltak. Az előadott zenedarabok közt humoros anekdoták is elhangoztak, amelyek az együttes életének bizonyos állomásain lettek örökségük részeivé. Az ilyen pillanatokért érdemes igazán élni, alkotni, fáradozni, amelyek váratlan fordulók alkalmával mosolyt csalnak az arcunkra.

Az előadók nevében Várallyay Katus röviden így számolt be:

„A bécsi koncert egészen különleges élmény volt a Jazzationnek: mivel először léptünk fel Bécsben, nem tudtuk, milyen közönségre számíthatunk. A Collegium Hungaricum előadóterme már akkor nagyon jó helyszínnek tűnt, amikor érkezéskor beléptünk, és a technikusok és szervezők is profin, készségesen álltak rendelkezésünkre. Minden mozzanatban - a backstage-be bekészített szendvicsektől a regisztrációk fogadásáig - éreztük a személyes odafigyelést és gondosságot. Varga János atya a Pazmaneumból és Dallos Emese a CH részéről is csodálatos munkát végeztek szervezőként, nagy öröm volt látni, milyen sok magyar jött el a koncertre. Az acappella nagyon érzékeny műfaj, a zenei harmónia nem csak a zenéből születik, hanem az öt énekes pillanatnyi testi-lelki állapotából; a köztük és a közönség közötti energiaáramlásból: szeretetből, figyelemből, együtt lélegzésből; a közösen megélt jelen pillanatból. Ezen az estén intenzíven megéltünk mindannyian minden pillanatot - csodálatos koncert volt, amit mi is nagyon köszönünk!”

A következő linkekre kattintva a Jazzation előadásában hallhatunk néhány olyan dalt, amely mintegy alátámasztja az est hangulatát, nagyszerűségét, különlegességét.

https://www.youtube.com/watch?v=yieQ-psTKk0

https://www.youtube.com/watch?v=ee5tI_32yRg

https://www.youtube.com/watch?v=Ah3xtOpLtig

A műsor végén sor került Varga János atya születésnapi köszöntőjére is, aki az esemény napján ünnepelte születésnapját. Isten éltesse sokáig! Áldozatos, fáradságos szolgálatát mindannyian, kik ismerjük, elismeréssel köszöntük meg.  

A rendezvény végén a közönség vásárolhatott az együttes eddig megjelent Twisted (2015), Hópihék peregnek (2012), Cirque du Jazz (2010) lemezeiből.

Fotó: Collegium Hungaricum Wien