Örly Múzeum a Magyar Kultúráért

Családi múzeum a köz szolgálatában

/ Szabó Éva /
szabo.eva képe
Új magyar múzeum nyílt Berkeleyben, Kaliforniában, amely közösségi házként is működik majd, immár hivatalosan is a magyar örökség szolgálatába állva.

Ilona Örly Magyary és Elvira Örly Machell harmadik generációs magyarok. Nagyszüleiktől, szüleiktől hitet, a közösségi lét fontosságát, nemzeti öntudatot, tenni akarást kaptak útravalóul. Most elérkezettnek látták a pillanatot, hogy a jövőre gondolva a szülői házat múzeummá alakítsák át, amely kulturális, közösségi térként is működne. 

Az ünnepélyes megnyitó első felszólalója Németh Maurus atya volt, aki a Magyar Katolikus Misszió lelkipásztora Portola Valley-ben, Kaliforniában. A testvérek közül először Elvira, majd Ilona köszöntötte az egybegyűlteket angol nyelven. Elvira szüleikről: Cyrill és Elvira Örlyről beszélt, akik már Kaliforniában születtek de egész életüket a magyar közösség szolgálatába állították. Ilona a továbbadott örökség jelentőségéről szólt, és arról a felelősségről, amivel a jövő nemzedékének tartozunk. 

A házban két emberöltő alatt összegyűjtött kerámiák, Zsolnay, Herendi porcelánok, festmények találhatók, amelyek időnként cserélődni fognak, az éppen meghirdetett tematikának megfelelően. 

Doncsev András, tudományos és technológiai attasé, San Francisco-i alkonzul jelképesen leleplezte az intézménytáblát, majd ünnepi beszédet intézett a jelenlévőkhöz, kiemelten üdvözölve a magyar múzeum létrehozását. Később feleségével, Gergely Évával néhány Karády Katalin dalt is előadtak. 

A további felszólalók között volt Voisin Éva, San Francisco-i tiszteletbeli főkonzul és Vörös Katalin egyetemi tanár, a magyar közösségi élet egyik főszervezője. Mindketten  hosszú évek óta a család jó barátai.

A kellemes, ismert magyar  darabokat felvonultató, zongorával kísért hegedűszó, a finom falatok, a kertben elfogyasztott üdítő italok is emelték a délután hangulatát. 

A legújabb magyar múzeum épülete konferenciák, filmvetítések; parkosított kertje nagyobb összejövetelek rendezésére is kiválóan alkalmas. Szeptembertől pedig hivatalosan is a magyar kultúra, a magyar örökség hirdetőinek sorába lépett.