Őrkői hagyományőrzők Bécsben

Kétnapos őrkői program a Napraforgók szervezésében

/ Kalmár Eszter /
kalmar.eszter képe
2019 májusában két napos programmal várta a Napraforgók Táncegyüttes az őrkői táncok kedvelőit.
Mocsel Rémusz és PiroskaŐrkői dalokWorkshopFellépés

Mocsel Rémusz és Piroska, valamint unokájuk Hunor, az őrkői cigánytáncok adatközlői valamint Tőkés Zsolt és Edit, a Háromszék Táncegyüttes egykori tagjai, fiuk Zsoltika és táncpárja Dezső Tündér-Ilona és az őrkői táncok tábori oktatói látogattak el május 10-én Bécsbe. A zenéről nem más, mint az Üsztürü zenekar gondoskodott.

Május 10-én pénteken a Napraforgók havi rendszerességgel megtartott táncházában ismét nagy műsorra került sor. A gyermektáncházat követően vendégeink „Apáról fiúra” című táncos műsorukat adták elő, ahol többek között gyimesi, felcsíki és természetesen őrkői táncokat mutattak be. A táncházban pedig küküllőmenti, őrkői és mezőségi táncokat járhattak a táncos kedvűek. Az este nem érhetett volna véget anélkül, hogy Piroska ne énekelje el kedvenc őrkői nótáit, melyeket a vendégsereg nagy része is ismert, így a zenekarral közös énekléssel zárult a nap.

De nagy pihenésre nem jutott idő, hiszen szombaton egész napos őrkői táncoktatás vette kezdetét. Tőkés Zsolt a fiúknak mutatott figurákat, csapásokat, míg Edit a lányoknak tanította a lépéseket. Rémusz és Piroska pedig bőszen segítette a tánctanárok munkáját. Sokszor rögtönöztek egy kis bemutatót. Az intenzív délelőtti oktatás után, délután folytatódott a tanítás, majd a Mocsel házaspár és unokájuk táncoltak, így a workshop résztvevőinek lehetőségük volt egy kis gyűjtésre is. A tánclépések mellett dalokat is tanulhattak a táncosok, ahol szintén az Üsztürü adta a zenei aláfestést. A nap zárásaként Rémusz és Piroska mesélt életükről, szokásaikról és hogy Rémusz hogyan is szöktette meg Piroskát az esküvője napján. No de ez már egy másik történet :)