Dél-Ontariói Magyar Iskolák Szavalóversenye

/ Illési Luca Mirjam /
illesi.luca.mirjam képe
Idén 24. alkalommal rendezték meg a dél-ontariói magyar iskolák szavalóversenyét. Minden évben más-más iskola vállalja a szervezést. Idén is a cambridge-i Kossuth Házban zajlott a verseny, amit a Kitcheneri és Guelph-i Magyar Iskola vezetői szerveztek meg a Hamiltoni Arany János Magyar Iskola segítségével.
versenyzőkversenyzőkversenyzőkversenyzők

Korán reggel érkeztek már az óvodás és alsós korosztály versenyzői a helyi iskolákból, Hamiltonból, Mississagából és Torontóból. A korai résztvevőket a házigazdák finom reggelivel várták.

A párhuzamosan Torontóban zajló Pontozó ellenére - ahol sok magyar iskolás fellépett - több versenyző érkezett, így a napot az ő szavalataik indították, hogy aztán részt vehessenek a néptánc fesztiválon is.

Az öt tagú bizottságot a nap elején megismerhették a résztvevők: Biró Ágnes a Kossuth Ház elnöke, Hekler Andrea óvonő, Sándor László a Kanadai Magyar televíziótól, Szatmári Mária a református egyházközség oszlopos tagja és Égető Csilla a helyi magyar közösség tagja.

A napot az óvodások kezdték, akiknek egy általuk választott verset kellett elszavalniuk. Nagyon kedves és szívmelengető volt látni, ahogy a legkisebbek elmondták verseiket. Ebben a korosztályban nem hirdettek nyertest, de a részvételért mindenki kapott érmet és oklevelet.

Őket követte az 1-2. osztályosok korcsoportja, akik csak a szabadon választott verseiket mondták el, de a 3-4. osztályosok csoportjában már a választott mellett a Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című kötelező verssel is készülniük kellett a gyerekeknek. A sok szép szavalat után szünet következett, ahol a zsűri által adott pontszámokat összeadták, a vendégek pedig ebédet kaptak.

Miután mindenki jóllakott, következett az első két korosztály eredményhirdetése. A zsűri elmondta, milyen nehéz dolguk volt, hiszen nagyon színvonalas szavalatokat hallottak, amelyek bármelyik magyarországi iskolában is megállnák a helyüket. A kisebbek között első helyezést Buda Gödri Olivia, második helyezést Gábor Zalán ért el a torontói Szent Erzsébet iskolából, harmadik helyen pedig Németh Péter végzett a kitcheneri iskolából. A 3-4. osztályosok között első helyezést ért el Vanderploeg Tamás a torontói Arany János iskolából, második lett Blumenfeld Gulyásik Ariána és harmadik Melnyák Flóra; mindketten a Szent Erzsébet iskolából. Itt is mindenki kapott érmet és oklevelet a részvételért, hiszen fontos biztatni őket és rámutatni, milyen értékes, amit tesznek. Ezután az első három helyezett elismerő oklevélben és éremben is részesült, valamint Magyarországról rendelt, korosztályuknak megfelelő könyveket kaptak jutalmul.

Az alsósok után következtek az 5-6. és 7-8. osztályosok. Előbbieknek a választott mellett Nemes Nagy Ágnes: Mennyi minden, az utóbbiaknak Torkos László: A Gellért-hegye című verset kellett elmondaniuk. Itt már igen hosszú és komoly verseket tanultak a versenyzők, lenyűgözve ezzel a zsűrit és a közönséget is. Miután elhangzott az utolsó vers is, egy rövid szünet után megszületett az eredmény. Az 5-6. osztályosok közül első helyezést ért el Ágoston Bálint Kitchenerből, második helyen végzett Tóth Maja Eperke és harmadik lett Bakucz Emma: mindketten a Szent Erzsébet iskolából. A legnagyobbak érmesei mind a Szent Erzsébetből érkeztek: első helyen Pál Dóra, második helyen Blumenfeld Gulyásik Liliána, harmadik helyen pedig Kovács Anette végzett.

Összesen az 51 bejelentkezett versenyzőből 43 gyerek érkezett a különböző iskolákból. A versenyzők mind nagyon szépen, átéléssel mondták el verseiket. Ez a nap igazán büszkévé tette a gyerekeket, szülőket, vendégeket, hiszen ilyen távol az anyaországtól egy nagyon színvonalas esemény volt ez.

Köszönjük a szervezőknek és a támogatóknak, akik nélkül ez a szavalóverseny nem sikerülhetett volna ilyen nagyszerűen!