Online folytatódik a gyülekezeti élet Belgiumban

/ Ratkovics Petra Krisztina /
ratkovics.petra.krisztina képe
A járvány terjedése miatti intézkedések következtében március közepe óta nem tudtak a magyar protestánsok istentiszteletre összegyűlni Brüsszelben – de ez nem jelenti a gyülekezet végét, ellenkezőleg. Online formában folytatódik az élet.

Még március 8-án teljesen megszokott istentiszteletre került sor az Église de Musée épületében, a brüsszeli magyar protestáns gyülekezet szokásos istentiszteleti helyszínén. A következő napokban, hetekben az események nyaktörő sebességgel követték egymást, és minden nap valami újat hozott. A belga rendelkezések értelmében be kellett szüntetni minden közösségi eseményt, így az istentiszteleteket, bibliaórákat és egyéb gyülekezeti alkalmakat is. A gyülekezet vezetősége, a presbitérium egy vészhelyzeti, online ülésen tartott megbeszélést a helyzetről, és állt elő több javaslattal.

Az otthoni elkülönülésben talán a mindennapi megszokott apróságok hiányozhatnak a legjobban, amik korábban életünk részét képezték – de sok lehetőséget is rejt magában az új helyzet. A „home office” rendszere lehetővé tette sokak számára, hogy szervesen beépítsék a napi menetükbe az elcsendesedést, igeolvasást, imádkozást – ezt elősegítve minden nap kiküldésre kerül egy igeszakasz, rövid magyarázattal, áhítattal.

Nem maradnak el a személyes kapcsolatok sem – alulról jövő kezdeményezésként elindult néhány Skype-imaközösség is. A gyülekezetből bárki, akinek van ideje és kedve, csatlakozhat egyik kedves tagunk által szervezett, heti rendszerességű Skype-os imaórájához, ahol a résztvevők megosztják örömüket, bánatukat, gondjaikat és aggodalmaikat, majd pedig közösségben imádkoznak egymásért. Reméljük, hogy ez egyre inkább terjedni fog, és csak nőni fog az ehhez csatlakozó vagy hasonló közösséget alakító emberek száma.

De a gyülekezet életének központi eleme, az istentisztelet sem marad el. A modern technológiának hála, egyszerűen meg lehetett oldani, hogy a gyülekezet neve alatti youtube-csatornára minden héten felkerüljön az igehirdetés, vasárnapi istentisztelet, nézhető-hallgatható formában. Az igehirdetések, mint ahogy korábban is, továbbra is elérhetőek pdf-ben a gyülekezet honlapján, de a közvetítés lehetőséget ad a személyesebb bekapcsolódásra. Sőt, a vasárnapi iskola koordinátorai fáradhatatlan munkájának hála, a gyerekek számára is biztosítunk heti rendszerességgel gyerekistentiszteleti anyagot.

A járvány és a miatta kialakult helyzet új kihívásokat támasztott kicsiny gyülekezetünk elé is, de – az eddigiek alapján, véleményem szerint – minden esélyünk megvan arra, hogy erősebb, összetartóbb közösségként éljük túl a járványt.