Öltözzetek új ruhába…

Anyák napja Windsorban

/ Berzeviczi Nikoletta /
berzeviczi.nikoletta képe
Az Anyák napja a család egyik fontos ünnepe. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az anyákat.
anyák napi ebédanyának szavalnakkörtánc

Az anyák napjának újabb kori története az 1600-as évekre nyúlik vissza Angliába, ahol a Szűz Mária tiszteletére tartott imaóra után a templomba a gyerekek ajándékokat és virágokat vittek, hogy így tisztelegjenek saját édesanyjuk előtt.

Magyarországon először 1925-ben ünnepelték meg az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt zászlaja alatt a MÁV gépgyár foglalkoztatójában, a munkások gyermekeinek részvételével.

1930-tól pedig már egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, amely végül május első vasárnapjára került.

A világ legtöbb országában májusban tartják az anyák napját, de februártól októberig minden hónapban találhatunk államokat, ahol épp az anyukákat ünneplik.

Magyarország mellett, szintén május első vasárnapjára esik az ünnep például Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában. Azonban május második vasárnapján tartja az anyák napját például Kanada.

Windsorban, a Mindszenty Hall-ban sem felejtik el ezt a magyar ünnepet: az édesanyákról és a nagymamákról emlékeztünk meg.

Ezen a napon új ruhába, ünneplőbe öltöztek a gyerekek, és adtunk velük ajándékként és hálaként színes anyák napi műsort a közönségnek. Közel 150 fő érkezett az előadásra és az azt követő ebédre.

A közösségből egy-egy testvérpár szavalt verseket, emellett zongorajáték és vidám tánc is gyönyörködtette a gyerekeikre, unokáikra büszke édesanyákat és nagymamákat.