Október 23-i megemlékezés a midrandi Magyar Tanyán

/ Janjetich Rita /
janjetich.rita képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulóját egy szép késő tavaszi napon ünnepeltük a midrandi magyar tanyán.

Minden évben nagy gonddal és figyelemmel készülünk erre a megemlékezésre. Tavaly kétnapos rendezvényt tartottunk a hatvanadik évfordulóra. Idén Verebes Marika, alelnökünk, a forradalom személyes, emberi oldalát próbálta bemutatni színvonalas műsorral, mely Király András nagykövet beszédével kezdődött. Ezt követte az ünnepi ebéd, mely csirkehús levesből, tarjából és citromos-krémes süteményből állt.

Az ebéd után kezdődött műsorhoz Verebes Marika Csete Örs munkáját használta fel, illetve zenei bejátszásokat hallgathattunk meg. Nagy Ferenc tagunk személyes, 1956-os élményeit osztotta meg velünk a műsor keretében. A záró zeneszám alatt sárga rózsával köszöntük meg a Szövetség 1956-os tagjainak áldozatát, hiszen ennek a közösségnek a magja az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után hagyta el Magyarországot. A műsort powerpointos prezentáción angolul is olvashatták vendégeink.

Ezután megkoszorúztuk a tanyán Afrika mindezidáig egyetlen, az 1956-os magyar forradalmat megörökítő emlékművét, melyet 1981-ben állították fel. A nagykövetség koszorúját Király András nagykövet úr, a Szövetség koszorúját Gencsi Attila elnök, illetve a harmadik koszorút Nagy Béla, szövetségi tag helyezte el. A programra Gulyás József, a Duna TV dél-afrikai megbízottja is ellátogatott, hogy műsorunkat méltóképpen megörökítse.

Az október 23-ai megemlékezésen kívül büszkén mutattuk be rendszerezett és gyönyörűen rendbetett könyvtárunkat, és könyvvásárt is tartottunk. Az újonnan kialakított gyereksarokban a gyermekek játszottak, sakkoztak, amíg a felnőttek könyveket böngészhettek, beszélgethettek.

A színvonalas programon körülbelül 130-an vettünk részt, és a megemlékezés 5 óra előtt véget ért.

Szeretnénk külön köszönetet mondani a pretoriai magyar nagykövetségnek: nagykövet úrnak, konzul asszonynak és a nagykövetség munkatársainak, hogy könyvtárunknak egy színvonalas és értékes könyv- és CD-csomagot válogattak össze.

A programért, dekorációért és a desszertért szeretnék köszönetet mondani Verebes Marikának. A remek és finom ebédért Doka Lacinak és segítőinek, a felszolgálásért Paprika Dórinak, Samantha és Annuska Dugtignak, a zenéért és technikai segítségért Vadász Ádámnak és Rothschild Zsuzsinak, illetve a felolvasóknak: dr. Kiss Ákosné Jutkának, Paprika Dórinak, Óvary Eszternek, Nánási Józsefnek, Nagy Bélának, Rostási Rezsőnek, dr. Kontra Péternek és Nagy Ferencnek.

Minden résztvevőnek kívánjuk, hogy jövőre is találkozzunk az 1956-os október 23-ai megemlékezésen, hiszen ez a fiatalabb generációknak talán csak nemzeti múltidézés, ellenben személyes visszaemlékezés az idősebbeknek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc minden tagunknak fontos, egy olyan esemény, mely ugyan 61 éve történt, mégis frissen él mindenki emlékezetében.