Október 23-i megemlékezés a Marsdeni Magyar Házban

/ Soós-Nagy Adél /
soos.nagy.adel képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a Brisbane környéki magyarok október 25-én a Marsdeni Magyar Házban, ahol 56-os forradalmárok is tiszteletüket tették.
Dr. Déri György gordonkaművészKovács Lőrinc, tiszteletbeli magyar konzul és református lelkipásztorKapitány Somogyi Sándor, a Szabadságharcos Szövetség queenslandi elnökeKoszorúzás az '56-os kopjafánál

Sipos Ika, az Ausztráliai Magyar Szövetség elnöke ünnepi köszöntővel nyitotta meg a jeles eseményt, ahol jelen volt és a helyi magyarságot köszöntötte Kovács Lőrinc, református lelkipásztor, tiszteletbeli konzul is.

Az 56-os forradalmárok közül beszédet mondott Kapitány Somogyi Sándor, a Szabadságharcos Szövetség queenslandi elnöke, akinek jelleme, tartása példaképül szolgálhat a jövő nemzedékének és büszkeséggel tölthet el minden magyar embert.

A műsor elején a Gold Coast-i Magyar Iskola alapítójától és vezetőjétől, Horváth Gyöngyitől hallgathattuk meg a Magyar októberek című verset.

Balázs-Kuchár Éva Pintér Béla: '56 él című szerzeményét énekelte szívhez szóló hangon, gitáros kísérettel.

Kárpát-medencei harangok – Kerekes Samu, a Gold Coast-i Magyar Egyesület elnöke saját versét osztotta meg velünk, ezt követően csellón játszott Dr. Déry György, Johann Sebastian Bach Sarabande és G-dúr prelúdiumát előadva.

Mátyási Zsuzsanna Örkény István: Noteszlapok, 1956 című művéből olvasott fel részleteket, majd Róth Eszter, a Gold Coast-i Szivárvány Magyar Iskola Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa szerepelt egy gyönyörű népdallal (Esik az eső), ukulelés kísérettel.

Kecskési T. Tibor: Bebádogoznak minden ablakot című versét Horváth Gyöngyi szavalta el.

Dr. Déry György ismét elvarázsolt bennünket játékával, a műsorban D. Popper: C-moll forradalmi etűdje, F-dúr és A-dúr etűdje csendült fel. Ezután Dr. Déri György és Domoszlai Orsolya cselló-hegedű kettősét hallgathattuk meg, akik Bartók népdalfeldolgozásokat mutattak be nekünk.

Végül Soós-Nagy Adél, a Brisbane-i Magyar Iskola Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa adta elő Horváth Piroska: Rezdült a föld - 1956 című versét.

A hangtechnikusi feladatok ellátásáért köszönet Kerekes Samunak, a Gold Coast-i Magyar Egyesület elnökének.

A műsor után következett az ünnepi koszorúzás az 56-os kopjafánál, valamint befejezésként közös ebédre és baráti beszélgetésre került sor a Marsdeni Magyar Házban.