Október 23-i megemlékezések a strasbourgi magyar közösségben

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
Két napon keresztül ünnepeltek a közösség tagjai az ’56-os eseményekre emlékezve.
A Veresegyházi Cantemus KórusJacky-Szalóki Anna egyesületi elnök és Jensen-Magyar Kinga első beosztott diplomataA hallgatóságNavracsics Tibor ünnepi beszéde az Európa Tanácsban

2017. október 22-én a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület és a megjelent érdeklődők a Veresegyházi Cantemus Kórus koncertjének meghallgatásával, majd a műsort követő megemlékezéssel és fogadással ünnepelték meg az 1956-os eseményeket. A megemlékezést a Magyarország Európa Tanács Melletti Állandó Képviseletétől Jensen-Magyar Kinga első beosztott diplomata tartotta. Szintén az ’56-os forradalomra emlékezve október 23-án az Európa Tanácsban került sor a Szabadság, szerelem című film vetítésére, melyet Navracsics Tibor európai biztos ünnepi beszéde, majd egy hagyományos magyar menüt tartalmazó fogadás követett.

A fogadáson tiszteletüket tették az 1956-ban kivándorolt magyarok is. Az egyik úrral beszélgetvén megkérdeztem, mi a véleménye a filmről: azt mondta, hitelesnek tartja, valóban így történtek akkoriban az események. Röviden mesélt arról, ő hogyan élte meg, s hozzátette, mintha egy másik életében történt volna mindez, annyira régen volt már. Szerettem volna még hallgatni őt, de aztán könnyes szemmel más irányba terelte a beszélgetést.

Emlékezzünk hát, hogy ezen a napon őket is ünnepeljük, akik még köztünk lehetnek, és élő történelemként tanúskodnak ’56 eseményeiről.

„Nem érti ezt az a sok ember, 
Mi áradt itt meg, mint a tenger? 
Miért remegtek világrendek? 
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. 
De most sokan kérdik: mi történt? 
Ki tett itt csontból, húsból törvényt? 
És kérdik, egyre többen kérdik, 
Hebegve, mert végképp nem értik – 
Ők, akik örökségbe kapták –: 
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

(Márai Sándor: Mennyből az angyal. New York, 1956)