Október 23-i megemlékezés Oszlóban

Bemutatkozott az Oszlói Magyar Tanoda és a Tulipán Néptáncegyüttes is

/ Dr. Erdő Andrea Anna /
erdo.andrea.anna képe
A Norvég-Magyar Egyesület szervezi Oszlóban hagyományosan az október 23-i megemlékezést, hiszen annak tagjai közt még ma is vannak 56-os magyarok. Hosszú évek óta először zajlott fiatalos hangulatban az ünneplés, ahol idén az Oszló és környéki ifjúság tisztelgett 56 hősei előtt.
tanoda tanulóinak felolvasásanemzeti színű tortazenészektáncosok
Idén a szokásostól eltérő helyszínen, az Oszló központjában található Eilert Sundts gate német evangélikus közösség számára fenntartott termében tartottuk október 19-én 16 órától ünnepi megemlékezésünket. Nyitóbeszédében Sikó Anna nagykövet üdvözölte, hogy a fiatalság rendezett idén műsort az idősebb korosztály számára és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megemlékezzünk a még köztünk élő hőseinkről. A Himnusz közös eléneklése után Fedorka Gabriella zongoraművész és Ikdun Andersen hegedűművész közös előadása követett. A zenészek Beethoven: Egmont nyitány op. 5, Bartók: Allegró Barbaro, valamint Román táncok és Brahms: Magyar táncok című darabjaiból adtak koncertet.
 
Számomra az ünnepség legmeghatározóbb része az Oszlói Magyar Tanoda két diákjának, Kosmo Alexandrának és Kosmo Nórának közös előadása volt, akik Csics Gyula '56-os, gyermekkori naplójából olvastak fel részleteket. A lányok tavaly kezdtek el az Oszlói Magyar Tanodában magyarul írni és olvasni, így nem kis kihívást jelentett a történelmi korszakra jellemző, számukra eddig ismeretlen események pontos visszaadása a nézők számára. Az előadás azonban többeknek könnyeket csalt a szemébe. A felolvasást az este fénypontjaként az újonnan, néhány héttel ezelőtt alakult Tulipán Néptáncegyüttes táncelőadása követte, akiknek Dunántúli ugrós tánca hatalmas sikert aratott. A színes programot hamisítatlan magyar gulyás leves és egy nemzeti színekbe öltöztetett torta zárta. A vállalkozó szelleműek néhány alap tánclépéssel is megismerkedhettek. Szeretetteljes, vidám és ugyanakkor tiszteletteljes módon emlékeztünk meg az 1956 októberi forradalom és szabadságharc eseményeiről.