Október 23-i megemlékezés és kiállítás Ligonierben

/ Kertész Adrienn /
kertesz.adrienn képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek meg a pennsylvaniai Ligonierben.
A megemlékezésenA kiállításA megemlékezést követő vacsorán

A megemlékezésen részt vett a Kálvin Zsinat Egyházkerület püspöke és több lelkésze is, a Bethlen Közösség nevű ligonieri idősek otthonának igazgató tanácsa, a Ligonier környékbeli magyarság, valamint a Bethlen Közösség dolgozói és lakói is szép számmal jelen voltak a rendezvényen. A megemlékezésen a helyi Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas tartott beszédet az egykori eseményekről és annak későbbi hatásáról a történelem alakulására.

Az ünnepségen ezen kívül egyéb változatos módokon is lehetőség volt a közös emlékezésre. A versszavalat mellett a jelen levők például meghallgatták Bródy János: Ha én rózsa volnék című dalának népdalfeldolgozását, ezzel párhuzamosan sor került eredeti forradalmi képek vetítésére is, majd Elvis Presley: Peace in the Valley (Béke a völgyben) című dalát hallgattuk meg, amelyet Elvis 1957-ban azzal a céllal énekelt el, hogy felhívja a figyelmet az elbukott forradalom következményeit elszenvedő magyarok megsegítésére.

Megemlékezésünket hálaadó imádsággal zártuk elődeink hőstetteiért, akik az életük árán is harcoltak azért, hogy mi ma szabadok lehessünk, s imádkoztunk nemzetünk összetartozástudatáért határon innen és azon túl is.

Készült egy kiállítás is az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, amelyet szintén megtekinthettek a megemlékezésre érkező vendégeink.

A himnusz eléneklését követően ünnepi vacsorával zártuk az eseményt.