Október 29-én magyar szótól volt hangos Wellington!

/ Győri Ágota /
gyori.agota2023 képe
Két helyszínen is várták programok az érdeklődőket Új-Zéland fővárosában.

A délelőtti órákban a Magyar Millenium Parkban, vagy ahogy sokan ismerik, Magyar Kertben került sor ünnepi koszorúzásra az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, valamint újonnan vésett járólapok leleplezésére.

A délutáni órákban a megemlékezés helyét a szórakozás váltotta fel, hiszen az Avalon Parkban megkezdődött a Magyar Piknik.  A rendezvény számtalan lehetőséget kínált azoknak, akik szerettek volna elmerülni a magyar kultúrában, hagyományokban, gasztronómiában.

Azokat, akik a hazai ízeket keresték, az ételes standoknál várta gulyás, krumplistészta az Anzil étterem által készítve, lángos, rántott sajt, kürtőskalács és bejgli Tom's Chimney Cakes & Langosh jóvoltából, valamint lehetőség volt szalonna és kolbász vásárlására az aucklandi Hungarian Sausage Box termékeiből is.

Ha pedig ezután vendégeink megszomjaztak, a standok között megtalálhatták a magyar borainkat, és az OL’Castle által megálmodott pálinka-különlegességeket. Aki otthonába szeretett volna egy darakba Magyarországot, különböző csipketermékekre tehetett szert, de lehetőség volt agytornára is; elmaradhatatlan a Rubik-kocka is egy ilyen rendezvényen.

Természetesen gondoltunk a gyermekekre is, akiket kézműves foglalkozás várt, valamint a helyszínen megtalálható játszóteret is birtokba vehették. Mozgásból sem volt hiány, a Póda Petra által tartott táncházban moldvai körtáncot tanulhattak azok, akik a fent említett ételeket szerették volna lemozogni, tőlem pedig a karikásostorozás rejtelmeit sajátíthatták el a bátor résztvevők.

A Magyar Nagykövetség is képviseltette magát az eseményen, ahol számos tanáccsal látták el az érdeklődőket, valamint segítettek kérdéseik megválaszolásában. Közreműködésükkel teqball pálya is kihelyezésre került, ahol a sport alapjaival ismerkedhettek meg kicsik és nagyok.

A rendezvény sikerességét mutatja, hogy több száz megjelentet számlálhattunk, illetve találkozhattunk régi barátokkal, jó ismerősökkel, de szép számban olyanokkal is, akik a rendezvény hatására jelentek meg a közösségünkben. A sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően a wellingtoni magyar közösség újabb programot álmodott meg, legközelebb Mikulás ünnepségen vehetnek részt a helyi és környékbeli magyarok.