Október 23-a Montreálban

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Nagyszabású ünnepséggel emlékeztünk az 1956-os forradalom 60.évfordulójára Montreálban. A nagyszabású, közös megemlékezés a Montreáli Magyar Bizottság szervezésében valósult meg, így az egész montreáli magyarság egyszerre, egy helyen - A Magyarok Nagyasszonya Plébánia dísztermében - ünnepelhetett. Az ünnep fényét emelte, hogy a külügyminiszter és nagykövet úr is tiszteletét tette.
56 műsorSzíjjártó PétercserkészekCsillagszeműek

A cserkészcsapatok zászlós bevonulása után Licskó Szabolcs plébános beszéde nyitotta meg a műsort, majd elénekeltük a szózatot.

Ezt követően Szíjjártó Péter, Magyarország külügyminisztere szólalt fel. Szónoklatában a forradalom hőseinek tisztelegve hangsúlyozta, hogy milyen sokat köszönhet nekik az egész nemzet. Kiemelte továbbá, hogy a magyar rendkívül szabadság szerető nép, minden időben ellen kell állnunk az elnyomó törekvéseknek - nem szabad hagynunk, hogy az ország szuverenitását bármilyen módon megsértsék. Külügyminiszter úr látogatása azért is volt nagy megtiszteltetés, mert személyében az első magyar külügyminisztert köszönthettük Montreálban ’56-os megemlékezés alkalmából.

A világhírű Csillagszemű táncegyüttes tagjai Magyarországról érkeztek, és egy lenyűgöző produkcióval kápráztatták el az egybegyűlteket. Felnőttek és egészen kicsi gyermekek egyaránt szerepeltek a gazdag koreográfiákban, az álmélkodó közönség osztatlan figyelmétől övezve.

Dékány Anna zongoraművész ezután Liszt Ferenc 14. magyar rapszódiáját adta elő.

Ezt követően sor került a Csillagösvény Egyesület, a Bethlen Gábor Baráti Kör és Kövessy Zsolt közös munkájának bemutatására: egy rövidfilmet állítottunk össze montreáli magyarok ’56-os visszaemlékezéseiből. Az interjúkból és korabeli dokumentációkból álló kisfilm igazán nagy hatást gyakorolt a közönségre.

György L. Attila református lelkipásztor beszéde zárta az ünnepélyt, melyben mai kontextusba helyezte a forradalom eseményeit, és felhívta a figyelmet arra hogy nem szabad egy távoli, ködös múlt részeként tekinteni a szabadságharca, hiszen Magyarország földrajzi fekvéséből fakadóan továbbra is kelet és nyugat „ütközőzónájában” található. Elkényelmesedés helyett értékelnünk kell a szabadságot amelyben élhetünk, és mindent meg kell tennünk,hogy megőrizzük azt.

Végezetül elénekeltük a magyar, a székely és a kanadai himnuszt. Az éneket – mint a szózat esetében is - Tomecz András vezette, és Dékány Anna kísérte zongorán; majd kivonultak a cserkészek.

A nagyszabású rendezvény méltó megemlékezés volt a forradalom jubileumi 60.évfordulójához. Köszönjük minden és résztvevőnek és előadónak, hogy jelenlétükkel, munkájukkal hozzájárultak egy a tartalmas, értékes ünnepi visszatekintéshez.