VI. Nyugat-Európai Néptáncfesztivál Stuttgartban

/ Janák Réka /
janak.reka2023 képe
A németországi magyarok egyik legjobban várt eseménye a Stuttgartban minden évben megrendezett Nyugat-Európai Néptáncfesztivál. Idén október 27-28.-án tartottuk, melyen a Fokos zenekar, illetve Pikó és bandája húzta a táncosoknak a talpalávalót.
Bukovinai táncokTáncbemutató és a Fokos Zenekar koncertjeGyermektáncházPéntek esti moldvai tánctanítás

A már megszokott módon, pénteken kezdődött a nagyszabású rendezvény, amit Kemény József főszervező beszéde, majd a Fokos zenekar koncertje nyitott meg a gablenbergi helyszínen. Az idei év zsűritagjai, Kovács Norbert ’Cimbi’ és felesége Bea egy rövid táncos összeállítással egészítették ki és színesítették a koncert programját. Ezt követően megkezdődött a táncház, ahol a moldvai tánctanítás után kötetlen mulattsággal folytatódott az este. A jó hangulat ellenére mindenki korán elfoglalta szálláshelyét, hiszen a táncosoknak fontos feladata volt a másnapi gálaműsoron.

A szombati nap eseményeinek idén is a Vaihingenben található közösségi ház adott otthont. Már a délelőtti órákban készülődött a Csöbörcsök táncegyüttes a vendégek, táncosok és fellépők fogadására. Déltől kaptak lehetőséget a táncegyüttesek a színpadbejárásra, mellyel párhuzamosan zajlottak a gyermekfoglalkozások.

Három órától Vass Mária-Magdolna tartott kézműves foglalkozást a földszinti aulában, majd öt órától gyermektáncházat a nagyteremben. Ez idő alatt a kirakodó vásár árusai is kipakolták szebbnél szebb portékáikat, melyet az épület első emeletén lehetett megtekinteni. Idén is gyönyörű, kézzel készített termékeket sorakoztattak fel, köztük ékszereket és különböző népviseleteket. A próbák végeztével hat órától kezdődött a gálaműsor, melyre a fellépők hónapok óta szorgosan készültek.

Nemcsak Németországból, de Svájcból is érkeztek együttesek. Idén színpadra lépett a berlini Fonó táncegyüttes, a hageni Vadrózsa, a heidelbergi Áfonyahegy, a müncheni Regös Magyar néptáncegyüttes, a zürichi Óperenciás, a genfi Pannonia, a berni Figurás együttes és a szervező, a Csöbörcsök táncegyüttes is. Az est fővédnöke, ebben az évben is Izsák András főkonzul volt. Joubert Olivér, stuttgarti elsőbeosztott konzul, illetve Kemény József főszervező,  a Csöbörcsök Táncegyüttes művészeti vezetője beszéde után léptek színpadra az együttesek. A közel másfél órás gálaműsorban különböző tájegységekről láthattunk koreográfiáikat a Fokos zenekar kíséretében. Kovács Norbert ’Cimbi’ és felesége, Gaschler Bea zsűriként tekintette meg a táncosok szereplését és a műsor után egy rövid szakmai megbeszélés keretein belül  szakmai jótanácsokkal  látta el az együttesvezetőket.

A következőkben egy rövid szünet után a Fokos zenekar adott koncertet, melyet Cimbi, Bea és két gyermekük egy-egy táncos betéttel egészített ki.  A szombat esti táncházban idén a Fokos zenekar, illetve Pikó és bandája hajnalig húzták a muzsikát a táncosoknak.

A VI. Nyugat-Európai Néptáncfesztivál ebben az évben kimagasló látogatottságnak örvendett, hiszen mintegy 400 érdeklődő vett részt a színes programsorozaton, valamint nagyjából 150 táncos lépett színpadra az este folyamán. Ez a rendkívül színvonalas esemény már hagyománnyá vált a nyugat-európai együttesek életében. Minden évben buzgón készülnek, hiszen amellett, hogy a fesztivál lehetőséget biztosít, hogy megmutassák tudásukat, emellett remek helyszín a találkozásra, egy közös, felejthetetlen élmény és mulatság együttes megélésére.