Nyolc nap alatt a sziget körül

/ Pásztor Orsolya /
pasztor.orsolya képe
A clevelandi leánycserkészcsapat nyári tábora természeti látványosságokban, fizikai aktivitásban gazdagon, vidám énekszó mellett zajlott.
34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat nyári tábora34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat nyári tábora34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat nyári tábora34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat nyári tábora

Minden csapat cserkészévének koronája a nyári tábor, ami igazán összehozza az őrsöket, gyakorlatban kipróbálhatóvá teszi az év közben tanultakat, és meghatározó élményeket nyújt a résztvevőknek.

A 34-es számú Zrínyi Ilona Cserkészcsapat húsz tagja 2023. június 10-én szállt kompra, hogy 8 nap erejéig beköltözzön a Kelleys Island északi csücskében lévő egykori kőbánya mohás-sziklás mezejére. A komptól a táborhelyig vezető 5 kilométeres utat biciklivel tették meg, így hangolódva az egész heti kerékpáros közlekedésre. A gyors sátorállítás és táborépítés után egy felszabadult hangulatú fürdőzés következett az Erie-tóban.

Vasárnap reggel a helyi templom létszámát növelték jelenlétükkel a mise alatt. A plébános kedves köszöntő szavakat is intézett hozzájuk, miután meglátta a padokban ülő cserkészegyenruhás lányokat. Minden tábor elmaradhatatlan kelléke a kisebb-nagyobb esőzés. Ebben a táborban ennek az ideje vasárnap késő délután jött el, és hamar drasztikus hőmérséklet-csökkenést hozott magával, így a következő napokra tervezett fürdést el is kellett napolni.

Viszont ez közel sem jelentette azt, hogy vacogva unatkoztak volna a sátrakban. A sziget elképesztően gazdag természeti szépségekben és egyéb izgalmakban – ezek felfedezése várt a lányokra. Meglátogatták az impozáns gleccservájatot, amit Chris Ashley, a Nemzeti Park vezetője (a táborozók között Chris bácsi) mutatott be rendkívül informatív módon, ámulatba ejtve a hallgatóságot, és külön felhívva a figyelmet a sok-sok kövületre, amik élesen kivehetőek a szikla felületén.

Az ő társaságában látogatták meg a sziget köves partját, ahol a különböző színű és formájú kövekről, kavicsokról mesélt. Valamint az ő kalauzolása tette emlékezetessé a lápos vidék sétaösvényén tett kirándulást is, ahol fészkelő fehérfejű sas, különleges rovarok és növények, valamint ebihal és még négylevelű lóhere is útba esett. Mint kiderült Chris bácsinak az egyik együtt töltött napon volt a szülinapja, és későbbi elmondása szerint a cserkészlányok Serkenj fel, kegyes nép c. köszöntőéneke volt az eddigi legkülönlegesebb ajándéka.

A másik kiemelkedő program a Lakeside Marblehead Association-ben eltöltött nap volt, melynek során játszani, sétálni, úszni és pihenni lehetett a fantasztikusan kiépített üdülőfaluban. Ez a kirándulás Dömötörffy Katalin cserkésztestvéri közbenjárásának volt köszönhető. A tábor visszatérő programja a “természet füzet” foglalkozás volt, mely során különböző érdekes feladatokat kellett megoldani: levél- és fakéreg-lenyomatkészítés, rovarok lerajzolása, egy farönk alatti világ megfigyelése, és záróakkordként tóparti látkép festése.

Ezek az alkalmak még inkább segítettek a gyerekeknek lelassulni és közelről, aprólékosan megfigyelni a természetet. A novemberben esedékes regös csoport gálaműsora a táborban is éreztette hatását, ugyanis a cserkészlányok is fel fognak lépni a műsorban, és arra készülve napi szinten gyakorolták a táncot és az éneket.

Ezt a feladatot maximális mértékben teljesítették, mert annyiszor és olyan lelkesen elénekelték és eltáncolták a koreográfiát, hogy azóta a sziget madarai a saját énekük helyett a Kőrösi kerepesi körtéfa c. ének dallamát fújják. Az utolsó este még egy megható és meghatározó mozzanatot foglalt magába: cserkészfogadalom-tételre került sort közvetlenül a tópart melletti sziklás fennsíkon. A mindig különleges alkalmat most a hullámok zaja, a lemenő nap fénye és a vízen ringatózó kacsák tették még felemelőbbé.

Viszonylag kis létszámú, de a sok biciklizés és a különlegesen szép környezet miatt egy igazán emlékezetes, élménydús tábor volt a 2023-as csapattábor, mely kerettörténete által a Hontalan Sasok történetéhez és küldetéséhez is közelebb vitte az ottlévőket.