Néptánc workshop és táncház Berlinben

/ Tollár Ivett /
tollar.ivett képe
A Berlini Fonó Néptáncegyüttes néptánchétvégét szervezett kétnapos táncworkshoppal és táncházzal minden tánckedvelő és érdeklődő számára.
Felcsíki tánchétvégeTánchétvégeNépdaltanulásBerlini Fonó fellépése

A táncworkshop témája a felcsíki táncok voltak. Ami miatt nagyon különleges volt a szombati nap, hogy a tánctanítás alatt is élő zenére gyakorolhattak a résztvevők. Vendégünk volt egész hétvégén ugyanis a Hajnalfa Zenekar Budapestről, akik a pénteki napon népzenei koncertet is adtak a Collegium Hungaricum Berlinben, és szombaton is egész nap zenéltek a táncworkshopon és az esti táncházban.

A hétvége táncoktatói, az együttes jelenlegi tánctanárai, Szabó Zsombor, a Magyar Állami Népi Együttes tagja és Dimény Eszter, a nagyváradi Csillagocska Alapítvány egykori néptáncoktatója voltak. Zsombor és Eszter együtt vezetik a Berlini Fonó Néptáncegyüttes próbáit is, azonban ez volt az első, közös, egésznapos tanításuk együtt, ráadásul az esti táncház házigazdái és tanárai is ők voltak.

Harmonikusan dolgoztak együtt a hétvége alatt. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptak felkészültségük, szakmai tudásuk, tanítási stílusuk és még a humoruk miatt is. Akik részt vettek az egész hétvégén, biztos alapokat sajátíthattak el a felcsíki táncokból. A táncok mellett a vidék népdalaival is megismerkedhettünk, amelyben Ördög Csenge, a Hajnalfa Zenekar népdalénekese volt a segítségünkre.

A Collegium Hungaricum Berlinben folyt a tánctanítás, majd a workshopot ugyanitt gyerektáncház követte, amelyen közel negyven gyerek vett részt. A moldvai körtáncokon kívül, jómagam, Tollár Ivett és Lukács Henrietta, tanítottunk még ugrós táncokat is kecskeduda kíséretében.

A gyerektáncház után fellépésekkel nyílt meg az esti mulatság, a felnőtt táncház. A Berlini Fonó Néptáncegyüttes két koreográfiával is fellépett: a szatmári és a nyárádmagyarósi táncokkal, valamint színpadra lépett a Berlini Kis Fonó Néptáncegyüttes is. Vendégeink voltak még a Berlini Magyar Kórus, akik dalaikkal, jelenlétükkel színesítették az estét. Az esti táncház igazán fergeteges hangulatú volt, nem voltak „pihenők”, „nézők” a táncszőnyeg körül, minden percét kihasználtuk, hogy együtt táncolhatunk.

A néptánc workshop résztvevői majdnem harmincan voltak, ami azt is jelenti, hogy az eddigi legnépszerűbb hétvégénk volt ez az áprilisi tánchétvége. Vasárnap, ugyan már zenekar nélkül, de annál nagyobb lelkesedéssel ismételték át a résztvevők az előző napon tanultakat, és vettek új lépéseket, csapásokat.

Reméljük, hogy a következő eseményünkön is ilyen szép számban találkozunk.