Népmesés télűzés, és zenés farsang New Jerseyben

/ Hajdu Márton László /
hajdu.marton.laszlo képe
A farsangi szezon remek lehetőséget ad a New Jersey-i magyaroknak, hogy összejöveteleket szervezzenek, és a magyar néphagyományokat megelevenítsék. A magyar iskolában népmesei alakoknak öltöztek a gyerekek és népi játékokon, valamint hagyományos télűzésen vettek részt. A hagyományos cserkész farsangi ebéden zene volt a téma, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megünnepelték a farsangot.
A cserkészházban a szülők és a gyerekek közösen gyűltek összeBusó segítségével űzték el a telet a gyerekek.Nagyon élvezték a különböző népi játékokat a gyerekekA cserkészház fenti terme zenei témában pompázott.

A Kőrösi Magyar Iskolában a téma idén a magyar mesék világa volt. A montclair-i épületet ellepték a huszárok, betyárok, boszorkányok, királylányok, farkasok, rókák és szegénylegények. A délelőtti órákon a tanárok az osztályaiknak kicsit beszéltek a magyar farsangi hagyományokról bevezetésképpen. Beszéltünk a farsangi ételekről, a mohácsi busójárásról, és egyéb tájegységek szokásairól is. Az iskolás gyerekek az óvodásokkal kiegészülve az „A farsangi napokban” kezdetű tanítás után következett az ünneplés. A gyerekek nagy örömére nem maradt el a fánkevő verseny. Népi játékokban is kipróbálhatták magukat. Hintalovaglás, játékkecskék és tyúkok etetése, kendők mosása régies módon, illetve a lógó szalonnákon, és kolbászon levő játékegerek lelövése. Az ünnepség végén két szalmabábú, nevezetesen a sovány Cibere vajda, és a kövér Konc király is megütköztek egymással. Előbbi a szigorú böjtöt, a lencsét és a kását szimbolizálja, míg utóbbi a farsangi időszak nagy étkezéseit, a fánkot és a kolbászt. Végül a böjt legyőzte a farsangot és elűzték a telet. Eredetileg kiszebáb égetés lett volna, de ahelyett csak jelképesen jelenítettük meg ezt az egészet végül.

Másnap a környékbeli családok a mise után a garfieldi Bodnár Gábor Cserkészházban találkoztak, hogy részt vegyenek a hagyományos cserkész farsangi ebéden. Az idei téma a zene volt. A cserkészvezetők előző nap már kidíszítették a cserkészházat felfújható hangszerekkel, albumborítók képeivel, a Magyar Állami Operaház rajzával, rengeteg hangjeggyel és számos egyéb dologgal. Néhány szülő nagy munkájával elkészült a csodálatos farsangi menü. A szülőket a lenti díszteremben várták a cserkészek alkalomhoz illő terítéssel. Díszebéd hangulatban folyt lent a beszélgetés, lehetett kvízjátékot is játszani és mulatni. Nagyon sokan eljöttek, úgyhogy még extra helyeket is kellett teremteni. Fent a gyerekek nagy zsivajjal ették meg az ünnepi ebédet, majd felsorakoztak a jelmezversenyre, hogy megmutassák a szülőknek az egyedi ruhákat. Rengeteg gyerek népzenei jelmezt választott (például 4 testvér jelenítette meg az Ez a három lábú szék különböző sorait, volt, aki pünkösdi rózsa volt, béreslegény és hegedű) Egy őrs kreatív módon egy xilofont jelenített meg. Az őrsvezető volt a két ütő, a gyerekek meg a billentyűk. Akadtak azonban rocksztárok is, valamint Eminemmel és Christina Aguilera-val is lehetett találkozni. A vezetők pedig viccesen különböző magyar slágereket idéztek meg (8 óra munka, Reptér, Repül a bálna, Kör közepén állok, Hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe stb.), melyeket szülőknek ki kellett találni. A gyerekek számára rengeteg játéklehetőség volt még, például célbadobás, akadályverseny, babozás. Mindenki nagyon elégedetten, és feltöltve ment haza a sok játéktól és beszélgetéstől.