Népmese napja a newporti Nefelejcs Tanodában

Mese szárnyán

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
A mesét mindenki szereti. Ha hazájuktól távol élő gyermekekről van szó, még fontosabb, hogy naponta hallgassanak magyar meséket. Fontos ez az itt élő családoknak is, és a Hétvégi Iskola és Óvoda is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több mesét ismerjenek meg a gyermekek. A foglalkozások elengedhetetlen része minden alkalommal a mese.
Ki lesz ma a kis királyfi?Kinyílt a papírszinházÜgyes megfeltések születtek mese totó játékunkraMesét szőttünk

Ezen a napon is nagy izgalommal érkeztek a gyermekek, hiszen tudták, hogy ma a Népmesék világában töltik a délelőttöt. Az ovisok megidézték a régi idők hangulatát, körbe ültek, és mint régen elképzelték, hogy este egy gyertya mellett tevékenykednek, és szőtték a mesét közösen, mint anno elődeink tették. A kiscsoportban még a szülők meséltek, de a nagyobbacskák már egyedül találták ki, mi is történjen benne. Ugyan volt aki félénkebb volt, volt aki csak hallgatta, de olyan is volt, aki megállíthatatlan volt a szövésben.

Festettek, énekeltek – a mesét így is megelevenítve, és a nap végén mint a jutalom a mesékben, a jól végzett munkáért, nagy meglepetésükre,  kinyílt és látogatói lehettek a Papírszínháznak. Lecsendesedtek és ámulva figyelték a váltakozó képsorokat, majd interaktívan a mese részesei lettek, továbbfűzték azt, megválaszolták a kérdéseket, vidáman kucorogva a meseszőnyegen.

Nagyon nagy öröm volt számukra, hogy a kofferszínház mellett most már a papírszínház is beköltözött az ovi falai közé és számos új mesét tár majd fel előttük.  

Az Iskolában is sok mindenre sor került. Felelevenítették az eddig olvasott népmeséket, játékosan oldották meg a feladatokat, kitalálták melyik szereplő, melyik meséhez tartozik, majd ki kellett rakni a hozzájuk tartozó illusztrációkat.  Megfejtették mi a nép- és a műmese között a különbség, és gyűjtögették a népmesék elemeit is.

Ezután már itt is indulhatott a mese szövése. A feladat az volt, hogy a story kockával kigurított ábrát ügyesen bele kellett szőni a mesébe. Ez vidám sokszor vicces és meghökkentő elemekkel tarkította a történetet, de a végére, nagyon szép mese kerekedett.

A nap végén, útjára indították vándorló könyvüket is, amire most volt a legmegfelelőbb alkalom. Hétről hétre, új gyermekhez, családhoz vándorol ez a gyönyörű keménykötésű füzet.

A gyermekek, a család feladata az lesz, hogy egy oldalt írjanak a leendő könyvbe és a másik oldalon illusztrájlák is azt, majd a könyv egy újabb gyermekhez, családhoz vándorol, akik  folytatják a történetet. Terveik szerint, az év végére, egy gyönyörű történet alakul majd, amit kinyomtatva minden család megkap.

Ezen a napon elindult egy kis akció is. Szeretnénk egy kisebb házi könyvtárat nyitni a Nefelejcs Tanodában. Egyenlőre egyetlen egy kis könyvespolc kapott helyet az iskola tantermében, de megérkeztek az első szülői felajánlások is, ezek a könyvek azonnal fel is került rá. Reméljük, folyamatosan érkeznek majd új könyvek, amiket a családok hazavihetnek, kikölcsönözhetnek.

Remek nap volt ez is , szívünk tele volt melegséggel.