Népi játék napja a Readingi Magyar Iskolában

/ Bodor Esztella /
bodor.esztella képe
A Readingi Magyar Iskola is csatlakozott az Így tedd rá! Program által szervezett "Népi játék napja" eseményhez. Nincs is jobb annál, amikor a gyerekekkel együtt tapasztalhatjuk meg a népi játékok, énekek, mondókák lélekfeltöltő erejét. Még nagyobb öröm hallani a szülőktől, hogy a gyerekek otthon is éneklik a dallamokat, ismétlik a mondókákat. Ilyenkor érezzük igazán, hogy megéri csinálni.
Népi játék napja a Readingi Magyar IskolábanNépi játék napja a Readingi Magyar IskolábanNépi játék napja a Readingi Magyar Iskolában

Október 19. a Népi játék napja. Ezen a napon különösen nagy figyelmet kap a népi játékok, mondókák, népdalok birodalma. A Balatoni Katalin által kigondolt Így tedd rá! módszer nemzetközileg is elismert népijáték-, néptánc-tanító módszer.
A program nem csak a gyerekeknek nyújt maradandó élményt, hanem a pedagógusnak is. Hiszen identitásunk és gyökereink erősítése nem csak a gyerekeknek fontos, hanem a felnőtteknek is egy olyan erőforrást jelent, melyből életük végéig meríthetnek. A módszer figyelembe veszi a mai kor gyermekeinek igényeit, korosztályi sajátosságait. Élménydús ismeretszerzést biztosít, mely által e gyerekek észrevétlenül szippantják be kultúrájuk kincseit.

Bár október 19. és a Népi játék napja elmúlt, mi ugyanolyan lelkesedéssel játszunk tovább, s reméljük egyre több és több oktatási intézmény építi be ezt a remek módszert a mindennapjaiba.