Nemzetközi konferencia Felsőpulyán

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Az immáron 15. alkalommal megtartott tanácskozás „ A határ mint tapasztalat” címet viselte.
vhvh1szmk

Több szervezet együttes munkájának köszönhető a tanácskozás létrejötte: az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, az Ausztriai Magyar Kutatóintézet, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, valamint a Közép Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Felsőpulya vett részt a szervezésben. Felsőpulya (Oberpullendorf) városa is aktívan részt vett az esemény lebonyolításában. 

A konferencia témája a határ fogalmának kérdését járta körül. Vezérgondolatként kiemelhető, hogy a határ szót hallva egy választóvonalat értünk, ami geográfiai, politikai és gazdasági tereket választ el egymástól. De ezek mellett jelen vannak kevésbé markáns határok is, mint például a kulturális, vagy nyelvi határok. A határ jelentőségét több tudományág is behatóan tanulmányozza. A társadalomtudományok a határ gyakorlati jelentőségével, a humán tudományok pedig a határvonalak megvonásának a történetével foglalkoznak, valamint a kulturális, társadalmi, gazdasági és jogi változásokat elemzik. A határvonalak kijelölése és eltolódása a történelmi változások meghatározó része.

A kétnapos konferencián Közép-Európa történelmi és jelenlegi komplex helyzetét elemezték. A rendezvényen Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár tartott köszöntő beszédet. Dr. Nagy Andor ausztriai magyar nagykövet is megtisztelte jelenlétével a konferenciát, első nagyköveti megjelenései között. Reményét fejezte ki, hogy az itt eltöltött ideje gyümölcsöző lesz az osztrák-magyar kapcsolatok terén. A színvonalas előadások mellett egy kiállítás is megtekinthető volt az ausztriai magyar emigráció kiemelkedő alakjairól.

A szombati nap kulturális programmal zárult. Először a környékbeli kórus és magyar néptáncegyüttes varázsolt fergeteges hangulatot, majd klasszikus zenei koncert következett. Oldott, baráti beszélgetésekkel és vacsorával zárult az este. Vasárnap a bécsi Pázmáneumból érkezett Varga János rektor úr tartotta a szentmisét Középpulyán, majd folytatódott a konferencia, a sikeres beilleszkedésről, a migráció pszichológiájáról. A résztvevők informatív és érdekes előadásokat hallgathattak végig, megoszthatták egymás között a tapasztalataikat. Mindezek összegzése után lezárult a XV. Kufstein Tanácskozás.