Nemzeti ünnep Melbourne-ben

Augusztus 26-án ünnepeltük államalapító Szent István királyunkat

/ Dr. Kiss Máté Jenő /
kiss.mate.jeno képe
Vasárnap délután tartottuk a melbourne-i Magyar Központban az augusztus 20-i nemzeti ünnepet. Az ünnepi beszédet követően a helyi magyar közösség lelkes tagjaival színes műsorral tisztelegtünk államalapító királyunk és az ünnep előtt. Az ünnepségen a helyi magyar szervezetek képviselői mellett a melbourne-i magyar konzuli iroda munkatársai és a helyi magyar közösség számos tagja is részt vett.
A Gyöngyösbokréta NéptánccsoportA gyerekeknek hatalmas köszönet járPatócs Joanna énekelÉletképek az eseményről

Az ünnepség kezdetén Marót Márta, a Victoriai Magyar Tanács elnöke beszédében köszöntötte a megjelenteket, majd Szent István életéről, jelentőségéről és az ünnep történetéről beszélt.

Az ünnepi műsort a melbourne-i Gyöngyösbokréta Néptánccsoport különlegesen szép, ősmagyar hangulatú tánca nyitotta.

A nemzeti ünnep alkalmából Pető Gábor atya, a melbourne-i magyar katolikusok korábbi plébánosa és Pál Feri atya videóüzenetben köszöntötték a victoriai magyar közösséget. Pető Gábor atya a hit ápolásának fontosságáról és arról beszélt, hogy jó magyaroknak és jó magyar keresztényeknek kell lennünk. Pál Feri atya videóüzenetében az összetartás és az összetartozás tudatának fontosságát hangsúlyozta.

A műsorban számos gyerek is szerepet vállalt. Hatalmas köszönet illeti Godó Annabeth-t, aki Csanádi Imre Cipómagyarázó c. versét szavalta el, Kálnoki Adélt, aki a Monti Csárdást játszotta hegedűn, Balla Dánielt, aki a Légy áldott Szent István király c. dalt énekelte, valamint a melbourne-i magyar cserkészek részéről a Birloni-ikreket, akik Pete László Miklós A néhai Szent István c. versét szavalták el.

A műsor zárása előtt Laczkó Mihály atya megszentelte azt a kenyeret, amelyet a műsort követően közösen fogyasztottunk el, majd Patócs Joanna, a kiemelkedően tehetséges melbourne-i magyar énekesnő énekelte el nekünk az Oly távol vagy tőlem c. dalt az István a királyból.

A műsor záró elemeként a Gyöngyösbokréta Néptánccsoport a fent említett rockoperából a Felkelt a napunk c. dalra táncolt, mely a nyitó koreográfiával szemben Szent István Magyarországát, a keresztény államot szimbolizálta. A táncos keretbe foglalt ünnepi a műsort a Himnusz eléneklésével zártuk.

Köszönet illeti a szervezésben nyújtott nélkülözhetetlen segítségért Laczkó Mihály atyát, mindenkit, aki akár szereplőként, akár technikai munkatársként szerepet vállalt a műsorban, s azokat is, akik eljöttek, hogy közös legyen az ünnep.