Nemzeti Összetartozás Napja, és Hősök Napja Perth-ben

/ Kubányi György /
kubanyi.gyorgy képe
A háborús hősi halottakra emlékeztek a perth-i magyarok a Hősök napja alkalmából, melyet a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvény követett.

A megemlékezés keretein belül a Nyugat-Ausztráliai Magyar Egyesület elnöke Vajda András tartott beszédet. Mondadójából kiderült, hogy a világ minden nemzetének fontos megemlékeznie saját hőseiről, kiváltképp a magyaroknak csakúgy, mint az ausztráloknak. A beszédet kürtszó és zászlófelfonás kísérte, miközben megkoszorúzták a Hősök emlékművét, melyet 1990-ben avattak fel a Magyar Otthon kertjében.

A rendezvény további része a magyar házban zajlott, melyet a nemzeti összetartozás napja alkalmából Schaffer Frigyes Nyugat-Ausztráliai tiszteletbeli magyar konzul nyitott meg. Beszédében a Trianoni események mellett szemléltette az elcsatolt területeket, kitért a jelenleg ott élő nemzetek együttélési körülményeinek fontosságára is, valamint köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért a Kőrösi Csoma Sándor Programon keresztül továbbra is támogatja a külhoni magyarságot. Az idei műsor fő irányvonalát a világ különböző tájairól, idegen kultúrából származó, de idegenként a magyar kultúráért rajongó személyek bemutatása adta, mely köré a műsor egésze épült. Ezáltal a helyi magyarok a többi között megismerhették Tcha Limberger belga-szintó származású zenészt, és az anyaországi magyarok körében szintén felkapott, humoristaként vlogoló Ausztrál Tom-ot is, aki mindenféle magyar kötődés nélkül, pusztán kedvtelésből tanult meg magyarul, és mindig nagy izgalommal kutatja anyanyelvünk becses kincseit. A jelenlévők számára az is kiderült, hogy a Sydneyben működő Transylvaniacs magyar népzenét játszó banda két ír származású tagja amellett, hogy kiválóan beszél magyarul professzionális szintre csiszolt zenei tudásával kápráztatja az ausztrál magyar hallgatóság füleit. A műsor során a nézőkben szándélkosan ébresztett váltakozó kedélyállapotért többek között a magas színvonalú élőzenei bemutató és táncprodukció volt a felelős. A körülbelül egyórás műsorban számos résztvevő megszólalt, többen szerepeltek és a Keszkenő Táncegyüttes néhány tagja is hozzájárult az eseményhez. Az élőzenei bemutatóban a De Fries Károly és Kristóf Károly alkotta Honvágy című magyar nóta volt hallható, miután nagy-magyarországi táncok sokasága sorakozott egymás után színes kultúránk ékességét szemléltetve.

Mindenki magával hozhatta vasárnapi ebédnek szánt tájjellegű ételét a 2023. június 4-én vasárnap zajló rendezvényre, melynek köszönhetően az egyes tájak jellegzetes ízei cserélhettek gazdát, így a székelykáposzta után a cigándi kásáskáposzta dukált kísérőnek. Az különböző vidékekről származó ételek kóstolása kiválóan szimbolizálta a nemzeti összetartozást, és egyben a perth-i magyar közösségre is kovácsoló erővel hathatott. A műsort tradicionális módon a Székely himnusz közös eléneklése zárta, amely meghitt hangulatban, a nemzeti identitástudat jelenlétét maximálisan érzékeltetve tett pontot az előadás végére.