A Nemzeti dal Lisszabonban

Versfolyam

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
A portugáliai magyarok idén különleges módon ünnepelték a március 15-i évfordulót. Mivel az évek óta jól bevált és igen kedvelt közös ünneplésre idén nem kerülhetett sor a lisszaboni magyar nagykövetségen, más módot kellett kitalálnunk a megemlékezésre. A biztonsági előírásokat betartva és az olasz erkély-koncertektől megihletve egy versfolyamot készítettünk; ezzel fejeztük ki összetartozásunkat.

Nem kellett sokáig várni, hogy a Portugáliában élő magyarok jelentkezzenek a felhívásomra, "szavaljuk el közösen a Nemzeti dalt és készítsünk belőle egy mozaik-videót"!  A jól bevált Facebook csoportokban és a Portugál-Magyar Egyesület hírcsatornáin körbefutott az ötlet, az első jelentkező pedig röpke 25 percen belül már rám is írt: "Benne vagyok, melyik részt szavaljam?"

Rövid idő állt rendelkezésünkre a kreatív projekt kivitelezésére, hiszen pár nappal március 15 előttig még mindenki a várva-várt nagykövetségi ünnepségre készült. Az utolsó pillanatban sajnos itt Lisszabonban is le kellett lefújni, biztonsági okokból. Éppen ezért Halmai Miklós nagykövet örömmel fogadta az ötletet, hogy "kárpótlásként" készítsünk egy versfolyamot a Nemzeti dalból. Valamit, ami pozitív üzenetet hordoz, ami kifejezi az összetartozásunkat és győzelmet sugall a káosz felett. Nagykövet úr nem csak támogatta, de vállalta is a vers első sorainak elmondását. Innentől kedve már csak a versrészletek kiosztása és szavalók mini-videóinak begyűjtése volt a feladatom. Ám ez korántsem bizonyult egyszerűnek, mivel nagyon sokan jelentkeztek versmondónak; gyerekek, ifjak, felnőttek és idősek egyaránt, Portugália különböző szegleteiből. Le kellett küzdeni a technikai akadályokat, például egységesen vízszintes kameraállásra kellett bírni minden amatőr művészt. 

Még szerencse, hogy Petőfi Sándor hat versszakot írt a Nemzeti dalba, így egy pici rész minden vállalkozó kedvű magyarnak jutott. A videó részleteket a nagykövetség ügyes, videóvágásban is járatos gyakornoka szerkesztette egybe. Az eredmény önmagáért beszél. Úgy gondolom, érdemes megnézni: érezni fogják, hogy minden szavaló a szívéből szólt. 

A videó itt tekinthető meg:

https://youtu.be/s5GaBdWZ4Yw