Dél-németországi körút az Eucharisztikus Világkongresszus jegyében

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe
A 2020-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra való készületek már a külhoni magyar egyházközségekben is zajlanak. Ennek kiemelkedő eseménye volt, hogy 2020. február 21-22-én két dél-németországi külhoni magyar misszióra is ellátogatott Dr. Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára.
Előadás a szeptemberi Kongresszusról AugsburgbanAz előadást Augsburgban játékdélután követteSzentmise StuttgartbanAz Eucharisztikus Világkongresszus híre müncheni egyetemistákhoz és szeminaristákhoz is eljutott

A találkozók során az atya beszámolt a szeptemberi világesemény előkészületeiről és személyesen is részvételre buzdította a magyar egyházközségek tagjait. A NEK főtitkára február 21-én este a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség meghívására Stuttgartba érkezett, ahol szentmisét mutatott be Dr. Tempfli Imrével, az egyházközség plébánosával. A szentmise keretében a közösség együtt imádkozott a Kongresszus gyümölcseiért, és felcsendült az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus himnuszaként íródott „Győzelemről énekeljen Napkelet és Napnyugat” kezdetű ének is.

A szentmisét vetített képes előadás követte, melyet élénk érdeklődés övezett. A jelenlévők megtudhatták, hogy az Eucharisztikus Kongresszus nem másra, mint az Eucharisztiában valóságosan köztünk élő Jézussal való találkozásra nyújt lehetőséget egy egészen egyedi és különleges módon. Az egyhetes színes lelki és kulturális programsorozat, melynek részleteiről szintén informálódhatott a stuttgarti közösség, legfontosabb célkitűzése, hogy elmélyítse a szerte az egész világból érkező zarándokok Eucharisztia iránti tiszteletét, megerősítse a kenyér és a bor színe alatt köztünk lévő Jézusban való hitét és tanúságtételre buzdítsa őket. Szép mozzanata lesz ennek a szeptember 19-i eucharisztikus fáklyás körmenet. Az előadás keretében a jelenlévők praktikus információkat is kaphattak a regisztráció mikéntjéről és arról is, hogy a külhonban hogyan tudják segíteni a Kongresszus ügyét.

A dél-németországi körút másnap a bajorországi Augsburgba vezetett, ahol a Szent László Magyar Katolikus Misszió hívei várták a Kongresszus főtitkárát. Látogatásának alkalmából a közösség családi napot szervezett. A program a délelőtti szentmisével vette kezdetét, melyen közreműködött az augsburgi Magyar Katolikus Misszió és a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség kórusa Seböck Ibolya és Geng Ildikó vezetésével.

Kornél atya személyes hangvételű szentbeszédében a Jézussal való találkozás módjairól szólt. Tanúságot tett arról, hogy milyen gyümölcseit tapasztalta meg még egyetemista korában a napi szentáldozásnak. Akkori évfolyamtársai ugyanis csodálkozva kérdezgették tőle, hogy mi a titka az arcára kiülő lelki derűnek és belső örömnek. Jézus szavai nyomán – „Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek” (Jn 6,53) – az atya arra buzdította a híveket, hogy minél gyakrabban járuljanak szentáldozáshoz, hiszen Jézus nemcsak vasárnap akarja nekünk ajándékozni szeretetét, hanem minden nap. Kiemelte, hogy az Eucharisztia kincs számunkra, hiszen általa a legbensőségesebb módon egyesülhetünk Jézussal; olyan örömet és erőt ad ez, melyet senki és semmi más nem tud pótolni. A szentáldozásban olyannyira betölt minket az Isten szeretete, hogy abból másoknak jut: olyan ez, mint a teli szivacs, mely nem tudja magában tartani a vizet – magyarázta szemléletesen Kornél atya. Jézussal továbbá a csendes szentségimádásban is találkozhatunk, ahol Ő válaszol kérdéseinkre és megtapasztalhatjuk szeretetét; ehhez természetesen az is fontos, hogy mi is szóhoz hagyjuk Őt jutni.

A program a St. Max plébánián folytatódott, ahol Spiller Krisztina, Magyarország Müncheni Főkonzulátusának magyar közösségekkel való kapcsolattartásért felelős diplomatája köszöntötte az Eucharisztikus Világkongresszus főtitkárát. Ezt követően színes, humort nem nélkülöző előadás következett, melynek keretében az atya mesélt a Kongresszus előkészületeiről, a program pontos menetéről, helyszíneiről és a meghívott előadókról. Külön felhívta a figyelmet a fiataloknak szervezett Forráspont eseményre, a szeptember 19-i családi napra és a ministránstalálkozóra. A jelenlévők ezen kívül különlegességeket is megtudhattak, mint például azt, hogy eddig 73 országból regisztráltak a világeseményre, közülük a legtávolabbi jelentkező egy Ausztrálián túli kis szigetről. Ezen túl szó esett arról is, hogy milyen sokféle módon lehet elősegíteni a Kongresszus ügyét a külhonban: szentmisén való gyakori részvétellel, imádsággal, tanúságtevő keresztény élettel, nagykilenced elvégzésével, és nem utolsó sorban a szeptemberi esemény terjesztésével. Ez utóbbihoz különféle szóróanyagok álltak a résztvevők rendelkezésére, valamint hozzá lehetett jutni egy olyan kiadványhoz is, mely a kongresszusi előkészületek kapcsán indított Evangelizáció iskolája című előadássorozat alapján készült.

Az előadást közös ebéd és Rist Attila, az augsburgi Magyar Katolikus Misszió lelkes tagjának és együttesének zenés bemutatója követte. A program délután is folytatódott: az idősebbek a Hyppolit, a lakáj című filmet tekinthették meg, a családoknak pedig nyolc állomásból álló játékos csapatversennyel készült a Misszió. A játékállomások között szerepelt lufifújás, rajzverseny, bűvöskockaverseny, kvíz, de a versenyt nem kedvelők sem unatkoztak, ők ugyanis különböző kézműves tevékenységeket próbálhattak ki. A jó hangulatú játékdélutánt eredményhirdetés és jól megérdemelt süteményezés zárta.

A stuttgarti és augsburgi Magyar Katolikus Missziókon túl még két további helyszíne volt Fábry Kornél dél-németországi körútjának. Münchenben a Cruzadas de Santa María közösség által fenntartott Szent Benedek Házban fogadták egyetemista fiatalok és szeminaristák, akik szintén lelkesen hallgatták a szeptemberi Eucharisztikus Világkongresszus részleteit. A Münchentől nem messze lévő Eichstätti Püspökségen pedig Michael Huber püspöki helynök fogadta a főtitkárt, így a Kongresszusra való meghívás eljut majd az Eichstätti Katolikus Egyetem fiataljaihoz is. Ez utóbbi találkozásokon a Kongresszus programja kapcsán külön hangsúlyt kaptak a német vonatkozások: a Kongresszusra Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek és Johannes Hartl, az augsburgi Imádság Házának alapítója és vezetője is ellátogatnak majd.

Az 52. Eucharisztikus Világkongresszus jegyében zajló körút gyümölcsei már most kézzel foghatók. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a különböző állomásokon többen mondták, hogy Kornél atya prédikációja és előadása nyomán igazán megértették, hogy miben is áll az Eucharisztikus Kongresszus jelentősége. De olyan résztvevő is volt, akit az atya buzdítása arra ösztönzött, hogy ismét elkezdjen szentmisére járni. Nagy öröm továbbá, hogy többekkel megélhetjük majd a találkozás örömét a Kongresszuson, mert a stuttgarti Magyar Katolikus Egyházközség és a müncheni szeminaristák már most jelezték részvételüket az őszi eucharisztikus örömünnepen.

További információk az Eucharisztikus Világkongresszusról itt találhatók: https://www.iec2020.hu/hu

Fotók: NEK Titkárság