A 2. negyedév zárása a Magyar Iskolában

Szent Iván éj és spiráljárás kora este

/ Sulik Barbara /
sulik.barbara képe
A negyedév zárásaként a tanításon és a kísérletezésen túl, a Szent Iván éj hagyományával ismerkedhettek meg a gyerekek, valamint sor került a születésnaposok köszöntésére is. A záró akkordot a szülők által készített lángos adta meg.
A spirál teljes pompájábanGyertyafénybenA spirálban, elmélyülveSpiráljárás dala

Az idén a negyedév zárásának időpontja egybeesett a Szent Iván éj időpontjával, ami igazán különlegessé tette a szünet előtti utolsó tanítási napot.

A szokásoknak megfelelően a tanítási nap kísérlettel indult, ami igazán látványos, színes és izgalmas volt. Kicsik és nagyok egyaránt élvezték, még ha közben "koszosak" lettek is. Tamás gondoskodott a jókedvről, és arról, hogy mindenki megismerje, és megértse a kísérlet lényegét, a folyamatot, amit látott, érzékelt, és tapasztalt.

A napot bearanyozta a szülői csapat által készített lángos, ami hamisítatlan hazai ízeket idézett. És a szokásoknak megfelelően megünnepeltük a negyedév szülinaposait is.

A nap során a gyerekek megismerték a Szent Iván éjhez kapcsolódó hiedelmeket és szokásokat és a kora esti órában egy nagyon bensőséges szokással, a spiráljárással zártuk a napot. A spirálban benne van az élet körforgása, a folyamatos változás, a fejlődés, a lélek átalakulása, az örök újrakezdés és az újjászületés ereje.

A szertartás során mi is ezt a spirált jártuk körbe, bejártuk a fény, a szeretet és a saját életünk útját. A spiráljárás közben volt lehetőségünk letenni mindazt, ami nem szolgált már minket. Összegeztünk és teret nyitottunk az újnak, hogy be tudjuk fogadni az új élményeket, amik ránk várnak.

A spiráljárás egy nagyon mély belső élmény volt. A gyerekek elcsendesedtek, az esti órákat az apró gyertyák fénye és az „Ég a gyertya ég” dallama töltötte be, miközben a spirál közepe felé tartva, magunkba befelé fordultunk. Az én gondolataim a családomon, szeretteimen, barátaimon és életem fordulatán járt, miközben a gyertyafényben hálát adtam azért, hogy itt lehetek, és elengedtem, mindent, ami már nem szolgálja az életemet.