„Fel nagy örömre!” karácsonyi szentmisék, és betlehemes játék Augsburgban, és a környékbeli városokban

/ Orcskai Marianna /
orcskai.marianna2022 képe
Az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió ez évben is magyar nyelvű szentmisével, és betlehemes játékkal ünnepelte 2023. december 24-én, szenteste Jézus születését. Csibi Sándor, a misszió plébánosa a karácsony ünnepnapokon nemcsak Augsburgban mutatott be ünnepi szentmisét, hanem a misszióhoz tartozó környékbeli városok magyar katolikus közösségeiben is.

Csibi Sándor, az augsburgi misszió plébánosa az augsburgi, és a hozzátartozó három környékbeli város: Kempten, Neuburg, és Neu-Ulm-Ludwigsfeld magyar katolikus közösségeiben mutatott be ünnepi szentmisét. Hagyományokhoz hűen az ünnepi szentmisék fontos részét képezte a gyerekek

betlehemes játéka Augsburgban, és Neu-Ulm-Ludwigsfeldben is.

A karácsonyi szentmiséken Jézus Krisztus születését ünnepelte az egybegyűlt közösség, a gyerekek dramatikus játéka pedig megjelenítette, felidézte a szentmisén elhangzottakat. Az ünnepi beszéd, és a megelevenített történet kiegészítette egymást, magasztossá, ünnepélyessé tette az alkalmat.

 

A neu-ulm-ludwigsfeldi Boldog Apor Vilmos Magyar Katolikus Misszió 2021 óta a karácsonyi szentmisét a gyerekek pásztorjátékával színesíti, gazdagítja. A hagyományokon nyugvó játékot a szülők aktív közreműködésével szervezte meg idén is az ott élő lelkes, magyar katolikus közösség. 

A pásztorjátékot a szokásokhoz hűen karácsonyi szentmisén a prédikáció helyett játszották el a gyermekek. A játék öröme, és értéke, az alkalom ünnepélyes hangulata a karácsony igazi üzenetét, és jelentőségét segítette megélni az ünneplő közösségnek.

Advent időszakában, a csendes várakozás idején kezdetét vette a hétvégi magyar iskola tanulóinak lázas készülődése a hagyományokon nyugvó betlehemes játék ünnepi előadására Augsburgban is. Ünnepi díszt öltött lelkekkel gyakorolták szövegüket olvasópróbák alkalmával a betlehemes játék szereplői: József és Mária, angyalok, pásztorok, királyok a szülők aktív közreműködésével.

Aztán elérkezett az első próba ideje, amikor a hideg templom falai között mozgással párosult a jól begyakorolt szerep. Jólesett ekkor a meleg tea, a sütemény, amit szülők, és pedagógusok készítettek a kis hős „színészcsemetéknek”. A legizgalmasabb része a felkészülésnek a jelmezek, ruhák, kiegészítők kiválasztása, és mindezek első felöltésé volt. Az a pillanat, amikor a bőrükön érezték a ruhák súlyán keresztül az izgalom egészséges „terhét”. Készen álltak a díszelőadásra, aminek gyümölcsét le is aratták az ünnepi előadáson a kis Jézus jászla mellett.

Szüleik meghatottsága, nagyszüleik büszkesége, a megtelt padsorok ünneplőinek mosolya volt az igazi jutalom számukra. A misszió munkatársai karácsonyi ajándékokkal kedveskedtek a szerepüket bátran vállaló gyermekeknek.

Mindannyian, akik jelen voltunk ezen a magasztos alkalmon ajándékot kaptunk. Az anyanyelvünkön. A karácsony valódi fényének ajándékát.