Múzeumlátogatás és magyar mise Szicíliában

/ Dóra Fruzsina /
dora.fruzsina képe
2019. március 10-én ismét megnyitotta kapuit Vittoria magyar vonatkozású múzeuma, hogy a kelet szicíliai magyar közösség tagjai megtekinthessék az olasz magyar kapcsolatokat bemutató kiállítást. A múzeumlátogatás után Németh László atya, olaszországi magyar főlelkész celebrált nagyböjti misét a Santa Maria Goretti templomban. A találkozó jó hangulatú közös ebéddel zárult.
Olasz-Magyar Történelmi Múzeum táblájakatonai egyenruhák a vittoriai múzeumbanGaribaldi mellszobra és katonai egyenruha 1848-as Honvéd zászló

Ki gondolta volna, hogy Szicília dél-keleti partjainál, Vittoria városában két magyar vonatkozású emlékhely is található? Az egyik a temetőben levő magyar kápolna, amelyet az első világháború idején itt elhunyt magyar katonák emlékére állítottak, a másik - szintén az első világháborúhoz kapcsolódó – az egykori hadifogolytábor egyik magmaradt barakkjából kialakított történelmi múzeum, amelyet 1995-ben avattak fel, és amely azóta sajnos kissé gazdátlanul maradt, és így nem látogatható. Hosszas szervezés árán (Bertalan Katalin kitartó közbenjárásának köszönhetően) mégis sikerült elérni, hogy március 10-én a magyar közösség tagjai számára megnyíljon a múzeum kapuja. A kiállítás, amely az olasz-magyar történelmi kapcsolatokat mutatja be különös tekintettel a Reformkor (és az olasz Risorgimento) valamint az első világháború időszakára koncentrálva sok érdekes és értékes információt tartalmaz, de sajnos kivitelezésében kissé elmaradott és gazdátlanságában kissé elhanyagolt állapotban van. Ennek ellenére nagy öröm volt mindannyiunk számára felkeresni és megtekinteni ezt a magyar vonatkozású emlékhelyet.  

A múzeumlátogatást követően a közeli Santa Maria Goretti templomban Németh László atya, pápai prelátus, pápai káplán, olaszországi magyar főlelkész celebrált magyar és olasz nyelvű misét, melynek keretében a magyar közösség együtt imádkozott Ferenc pápa közelgő csíksomlyói látogatásának jó kimeneteléért és Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért is. A közelgő nemzeti ünnepre való tekintettel Németh László atya és a közösség közösen szavlta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét.  

 

A szentmise után közös ebéd zárta a magyar találkozó programját. Vittoria egyik kiváló éttermében (La Cantina inn) bőséges ebéd mellett volt lehetőség kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre.

Összesen közel 30 fő vett részt a magyar találkozón Catania, Acireale, Ragusa, Fiumfreddo, Modica, Palermo és még sok más helyről gyerekektől az idősebbekig.