Mozgalmas évad kezdődik a megújult Genfi Magyar Kulturális Központban

/ Sipos Noémi /
sipos.noemi képe
Megnyitó ünnepséggel indítottuk a kulturális évadot a frissen felújított Genfi Magyar Kulturális Központban, mely szeptember 14-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a látogatók számára. Programokban bővelkedő év elé nézhetnek a genfi magyarok.
GMKK megnyitó ünnepség 5GMKK megnyitó ünnepség Genfben 2GMKK megnyitó ünnepség Genfben 3GMKK megnyitó ünnepség Genfben 1

A közösségi térként és könyvtárként egyaránt működő központ a nyár folyamán teljes átalakításon esett át. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a renoválás kizárólag önkéntes munka eredménye. A felújítási munkálatokban kiemelt segítőink Ferencz István, Lengyel Attila, Sándor Gabriella voltak, továbbá közreműködtek Osváth Réka, Szilágyi Andrea, Ferencz Andrea, Lőrincz Ágnes, Cseppentő Lajos, Máté Zsolt, Szvitán Bence, Ferencz Rita és Ferencz Benedek. Nekik köszönhetően szeptembertől egy színesebb, modernebb és barátságosabb környezet ad otthont rendezvényeinknek. Ennek örömére szeptember 14-én este 7 órától megnyitó ünnepséget szerveztünk, amelyen közel ötvenen koccintottunk arra, hogy a megújult Központ ebben az évadban is számos értékes közösségi és kulturális eseményt kínáljon a Genfben élő magyarok számára.

Az évad gazdagnak ígérkezik. A hétvégén Genfbe érkezik Dr. Mérő László, az ELTE professzora, matematikus, pszichológus, publicista, megannyi izgalmas ismeretterjesztő könyv szerzője, aki Mit várhatunk a mesterséges intelligenciától? címmel tart előadást szeptember 21-én, szombaton 19 órától (helyszín: Maison de Quartier de Vieusseux).

A rendszeres programok mellett decemberig több kiemelt eseményt is szervezünk, partnerségben a Genfben működő többi magyar szervezettel. Október 20-án és 23-án a Genfi Magyar Egyesülettel, a Genfi Magyar Protestáns Gyülekezettel és a Genfi Magyar Katolikus Misszióval együtt rendezzük meg az 1956-os forradalomról megemlékező rendezvénysorozatot. November 9-én a Pannonia Néptáncegyüttessel köreműködve táncházra kerül sor. November 16-17. között a Sík Sándor Cserkészcsapat és a Genfi Magyar Katolikus Misszió társszervezőkkel a Sík Sándor-emléknapoknak ad otthont a kulturális központ. November 30-án – szintén a Genfi Magyar Egyesület partnerségében – a Goda Krisztina által rendezett BÚÉK c. film vetítésére várjuk a érdeklődőket, amelyet követően közönségtalálkozó lesz a rendezővel. December 1-jén idén is megrendezzük hagyományos karácsonyi vásárunkat, ahol helyi magyarok által készített kézműves termékeket lehet majd vásárolni.

A Genfi Magyar Kulturális Központ rendszeres programjai változatos skálán mozognak, e sokszínűséggel pedig célunk az, hogy minél több magyar ember kapcsolódjon be a tevékenységekbe, résztvevőként vagy akár szervezőként. Kétheti rendszerességgel szervezünk gyermek-szülő klubot, havi rendszerességgel filmklubot, irodalmi kávéházat, képzőművészeti szakkört, kézműves foglakozást, társasjáték délutánt, kéthavonta pedig az igen népszerű karaoke esteknek és kiállításoknak ad otthont a központ.

Idén ősszel néhány újdonságot is kínálunk a genfieknek. A kultúrközpont szeptember 25-től francia nyelvtanfolyamot indít magyaroknak, amelynek különlegessége, hogy havonta egyszer Genfben született, vagy régóta itt élő, franciául anyanyelvi szinten beszélő magyarokat hívunk vendégül, kötetlen, francia nyelvű beszélgetés céljából. Október 14-től integrációs ügyelet indul, amelynek keretében a helyi hivatalos ügyintézésben segítünk a magyaroknak havi rendszerességgel, továbbá önkénteseink csatlakoznak franciául nem vagy nehezen értő szülők iskolai szülőértekezleteihez fordítás céljából, mindezt díjmentesen.

A megújult GMKK könyvtára csütörtök esténként 19-22 óra között olvasóteremként is várja látogatóit. A nyitvatartási időben az olvasáshoz, a beszélgetések jó hangulatához magyar borokat, söröket és a Frei kávézó különlegességeit lehet majd fogyasztani.