Montreal: A Bokréta Néptáncegyüttes évadzáró előadása

Sikeres évadot zárt a Bokréta

/ Nemes Csilla Szidónia /
nemes.csilla.szidonia képe
Egész estét betöltő, színvonalas előadással zárta a 2018–2019-es évadot a montreali Bokréta Néptáncegyüttes.
GyerekcsoportIficsoportFelnőtt csoportA lengyel Fehér Sasok

Sikeres évadot tudhat maga mögött az együttes: nevéhez fűződik a 2018. december 1-én bemutatott „Zöld erdőben” című előadás, a 2019 februárjában megszervezett téli tábor (ezen belül a Vajdaszentiványi mulatság). De a Torontóban megrendezett Pontozó Szóló és Csoportos Néptáncversenyről sem tértek haza üres kézzel: a gyerekcsoport harmadik helyezést, a felnőtt páros kategóriában Marie-Pier Lafond és Bocz Árpád-Xavier pedig első helyezést értek el. Ennek az eseménydús és sok szempontból sikeres évadnak a méltó lezárása volt a május 25-i fellépés.

A kétfelvonásos előadáson az együttes minden korosztálya – szólóban vagy csoportban – fellépett: a picik, a gyerekek, az ifisek és a felnőttek vitték színpadra egy-egy tájegység néptáncát. Így a gyerekcsoport szatmári és somogyi, a felnőttek rimóci és madocsai, az ifi csoport pedig palatkai táncokat adtak elő, míg a szólótáncok között felcsíki (picik) és vajdaszentiványi, illetve mezőföldi táncokat (felnőtt) láthatott a közönség.

Mint minden évben, az idén is volt meghívott vendég. A Bokréta ezúttal a lengyel Fehér Sas táncosokat hívta vendégszereplésre, akik Mazur, illetve Krupie-i táncokat és dalokat mutattak be. A műsor hivatalos részét a kalotaszegi învârtita, legényes és szapora zárta vastaps kíséretében, majd rövid szünet után következett a táncház, így a közönség is aktívan bekapcsolódhatott a műsorba.

A rendezvényt értékelve, Dreisziger Kálmán, a Bokréta elnöke elmondta, hogy „nagyon is közösségi esemény volt. A színhely, a korcsoportok bemutatása, a közönség mivolta mind erről beszél. Az est ihlete Kodálytól származik: »Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.« Tehát az előadás pont erről az újra szerzésről szólt.”

A műsor összeállítására vonatkozóan Dreisziger Kálmán elmondta: „A legkisebbek felcsíki dalokat, játékokat, táncokat szereztek meg maguknak. A gyerekcsoport a szatmári csárdás tudományát hódította meg. Az ifi táncosok palatkai táncokat tanultak – bonyolult forgatós motívumokat, a fiúk pedig belekóstoltak a legényes táncok virtuóz világába. A felnőttek szép repertoárja az idén madocsai táncokkal bővült. Hatásos koreográfiájukat otthoni vendégtanáraink, Rémi Tünde és Appelshoffer János készítették.” Hozzátette: „A műsor utáni táncházban volt, ahol a mezőségi ciklusba szinte az összes ifi táncosunk beállt. Az ő lábukon már nem csak a színpadi koreográfia, hanem a tánc maga is életre kelt.”

Az est művészeti vezetői Santayana Gissella és Dreisziger Dénes voltak, kiknek munkájáról a Bokréta elnöke elismerően nyilatkozott: „Nincs az egész kontinensen más csoport, ami olyan magas művészeti szinten működik, mint az általuk vezetett Bokréta!”

Az élő zenét a Hétlépés zenekar (Gal Jessica, Garda Levente, Krasznai Attila) szolgáltatta.

Az eseményen a díszvendég az Ottawai Magyar Nagykövetség részéről Oroszi Katalin kulturális attasé volt.

A gyerekcsoportot az idén Dreisziger Kálmán, Nyitrai Attila, Paulusz-Garda Jeszika és Simon Emőke vezette.

Az előadáshoz tisztelettel gratulálunk a szervezőknek, vezetőknek, táncosoknak, és hasonló sikerekben, fellépésekben gazdag évadot kívánunk jövőre is!

(Képek: Nagy Enikő)