Mint színes gyöngyök – VII. Müncheni Táncháztalálkozó

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
Hónapok óta lelkes előkészületek zajlottak a müncheni Regös néptáncosok és a Regös Egyesület életében. A lázas munka a VII. Müncheni Táncháztalálkozó apró részleteinek egyeztetése körül zajlott, amelyet 2017. március 25-én végül nagy sikerrel valósítottak meg. Ezt bizonyítja a zsúfolásig megtelt táncparkett, a hangos énekszó, a kézműves foglalkozások kelléktárának kiürülése és a kora hajnalig kitartó vendégsereg.
NemezelésSzínes fonatokPárra várva, táncba állvaJátékra fel!

A program sokszínűségének köszönhetően minden korosztály megtalálta a kedvére való elfoglaltságot. Több helyszínen, színes, interaktív kikapcsolódási lehetőséget kínáltak a szervezők. A magyar népi kultúra legszebb gyöngyszemei gurultak az érdeklődők elé sok-sok tánc és zene kíséretében. A kora délutáni órákban a legifjabbakat – Tombor Bea és Göbölös Gábor, a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes tagjainak jóvoltából – játékos tánc, majd Török Éva, a Regös Egyesület elnökségi tagja és a foglalkozásvezetők közreműködésének köszönhetően tojásdíszítés, nemezelés, ékszerkészítés, fészekfonás várta. Később a felnőtteknek Bea és Gábor szilágysági, Bilicki Tímea és Bilicki Viktor, a müncheni Regös Néptáncegyüttes művészeti vezetői rimóci táncokat tanítottak. A talpalávalót ezen a kivételes napon a Dűvő Zenekar, a müncheni FolkKocsma Együttes és a Varázskör szolgáltatta. Az esti gálaműsoron a zenekari koncertek mellett a Regös táncosai bemutatták Táncok Bökönyből című koreográfiájukat, népdalokat énekelt Balla Ferenc „Káplár” gyermekeivel, Kingával és Áronnal, valamint Csáth Mónika lányával, Balogh Szilvivel.

Egy-egy esemény különlegessége és értéke néha olyan horizonton mozog, amit azonnal gyakran észre sem veszünk. Ezen a napon a zene, a tánc és a játék alkalmával generációk találkoztak: alapító táncos, jelenlegi együttesi tag, leendő örökös, vagy nagyszülő, szülő és gyermek. Az együtt töltött idő alatt észrevétlenül átadják egymásnak a kincses ládikájukat, amelyben színes gyöngyök rejlenek, az idő során lassan egy gyöngysorrá, ékszerré, értékké válnak. S ha elszakad a lánc, a szemek szerteszét gurulnak…

Ezért fontosak az ilyen alkalmak, melyek a jó hangulat, a közös tánc, a nagy találkozások mellett ilyen különös értéket is magukban hordoznak.