'56 mindenkié

1956-os megemlékezés Lyonban

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása nemcsak az otthon élő magyarok számára, hanem a külföldön élő elszármazott magyaroknak is mély seb, melyet csak az idő fátyla tud elhomályosítani, de begyógyítani semmi sem képes azt.
Üsztürü Üsztürü zenekarÜsztürü zenekarLajti Gergely cimbalomművész

Rendkívülisége miatt nagy hangsúly van a megemlékezés napján, a franciaországi magyarok számára talán a legnagyobb esemény. Erre a megemlékezésre idén olyan különleges körülmények között került sor október 19-én, amilyen még korábban soha nem volt.

A Lyonban és környékén élő magyarok között számos olyan idősebb férfi és nő él, akik 1956 októberi eseményei alatt Budapesten tartózkodtak és a fegyverropogás az ő életüket is veszélyeztette. Az idei megemlékezésnek az Üsztürü zenekar ünnepi koncertje adott különleges színt és tette azt felejthetetlenné. Az Üsztürü zenekart a Kárpát-medence egyik legismertebb és egyik legjobb zenekaraként tartják számon, kiegészülve Lajti Gergely cimbalomművésszel és Jónás Alberttel, akik szintén különleges és neves muzsikusok. A koncert témája olyan összeállítások, klasszikus darabok, amelyek témájában vagy hangulatában illeszkednek az ’56-os eseményekhez. Az összeállításokban többek között Tendl Pál és Rózsavölgyi Márk darabok is szerepeltek.

Az esemény fényét díszvacsora emelte, amit a koncert után szolgáltak fel az érdeklődőknek. Az első fogás ízletes sütőtök krémleves volt, majd székelykáposztát és utoljára vargabélest kóstolhattak a megemlékezők. A vacsora után fotókiállítást tekinthettek meg a megemlékezők az 1956. október 23-i eseményekről.

A különleges estét minden távozó meleg kézfogással és megható szavakkal köszönte meg a szervezőknek, s a zenekar minden tagjának egyesével. A magyar zene otthon van mindenhol, ahol alázattal, szeretettel és emberséggel szorítják magukhoz és engedik oda egymásnak. A mai, modernnek nevezett korban olyan értékek vesznek el, mint a bajtársiasság, együttérzés, önzetlenség, emberség. Pont azok az érzelmek és magatartásformák, amelyek Budapest keserűségét próbálták édesebbé alakítani az emberekben. A népzene és a közösség egy olyan kút, amelyből mindenki meríthet és soha nem apad ki.