"Minden magyar felelős minden magyarért..."

A Sydney Magyar Kaszinó februári műsora

/ Varga Adalbert /
varga.adalbert képe
A Punchbowli Magyar Házban minden hónapban megrendezik a Sydneyi Magyar Kaszinót. A délután megszervezésért Patay Ferenc felelős, aki hónapról hónapra egyre érdekesebb műsorokat állít elő. Februárban a Kaszinó Kabaré című vidám, humorral teli műsorral telt el a délután, ahol a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is felléptek és segítették színesíteni a programot.
kaszino2kaszino3kaszino4

Németh Virág fuvolajátékával tette szebbé a délutánt, jómagam pedig egy Juhász Gyula verssel, majd Patay Ferenccel közösen Hacsek és Sajó történetét adtuk elő, aminek a fő témája a komédia volt.

A nagy esőzések ellenére megközelítőleg 40 magyar vett részt az eseményen és az ezzel egybekötött ebéden. Továbbá megtekinthető volt a Csapó Endre, a Magyar Élet főszerkesztőjének emlékére alapított kiállítás. Patay Ferenc ezután megnyitotta a délutánt és egy rövid prezentációval mutatta be a jótékony céllal megvásárolt belépőjegyekből összegyűlt bevétel sorsát.

A Sydney Magyar Kaszinó hónapról hónapra a belépőjegyekből összegyűjtött pénzt a kárpátaljai szegény falvakba és közösségekbe küldi el és segíti az ottani lakosságot. Ahogy Patay Feri bácsi mondaná „mivel az Ő szívük is ugyanolyan magyar, mint a miénk itt Ausztráliában”. A decemberi alkalom után összegyűjtött pénzt a kárpátaljai Beregsomba küldték el, ami a magyar határtól 5 km-re található 1100 fős kis falvacska. A Beregsomi Református Egyházközösség döntése értelmében 20 súlyosan beteg, szociálisan rászoruló, nagycsaládos, idős egyedülálló vehetett át 10.000 Forint értékben élelmiszer- és egészségügyi csomagot.

Kárpátalján született ösztöndíjasként hatalmas megtiszteltetés egy ilyen esemény részese lenni és tudni, hogy 16000 km-ről is képes megsegíteni a sorstársát az ember. Így tesznek minden hónapban a Kaszinón résztvevők is, akiknek hatalmas hála és dicséret jár.