Mikulás Vacsora: az Amerikai Magyar Koalíció találkozója Washington DC-ben

/ Péter Sára /
peter.sara képe
Immár 32 éve szervezik meg az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) ernyőszervezetéhez tartozó diaszpóra közösségek találkozóját december elején Washington DC városában.

Az idei alkalommal megrendezett Mikulás Vacsora ahogy minden évben, Magyarország Nagykövetségének dísztermében került megrendezésre. Ebben az évben a házigazda szerepét Takács Szabolcs töltötte be, az est fő előadójának pedig Kelemen Hunort kérték fel, aki a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) elnöke, amellett Románia korábbi miniszterelnök-helyettese.

A Mikulás Vacsora több okból fontos a külhoni magyarság életében: elsősorban találkozási pont, emellett nem csak a jövő szervezése, hanem az elmúlt évre való visszatekintés és számvetés is fontos teret kapnak. Az eseményen több mint 100 koalíció tag, és vendég vett részt szerte az USA-ból, és köztük mi is meghívást kaptunk: hárman érkeztünk, clevelandi KCSP ösztöndíjasok. 

Sok érdekes beszéd hangzott el az est folyamán: Takács Szabolcs nagykövet a üdvözölte először a vendégeket, értékelte a diaszpóra és az anyaország kapcsolatát, valamint az elmúlt évben kialakult erőviszonyokat. Beszédében kitért a Magyarország, és az Egyesült Államok közötti partnerség fontosságára, és kiemelte a koalíció szerepét ebben a kapcsolatépítésben. A nagykövet továbbá méltatta, valamint a Magyar Érdemrend Középkeresztje Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki Lauer K. Edithet, és Szekeres Zsoltot, Magyarország köztársasági elnökének nevében.

Az est díszvendége Kelemen Hunor volt, aki szónoklatában a romániai magyarok jogai fontosságát hangsúlyozta, és arra vezette ki beszédét, hogy a kisebbségi jogok biztosítása alapvető fontosságú a stabilitás és a béke érdekében. 

A beszédek után elköltött vacsora igazán finom volt, azt követően pedig karácsonyi énekeket énekeltünk Bánhidi Noémi vezetésével, aki a HAC programkoordinátoraként tevékenykedett. Izgalmas este volt, megismerhettünk sok - a diaszpóra életében - jelentős személyt, volt lehetőség találkozásra, beszélgetésre, közösségi élmény megélésére.