Mikulás ünnepség a bécsi Rathausban

/ Lohn Annamária /
lohn.annamaria2022 képe
Itt kopog, ott kopog, megérkezett a Mikulás, hopp!
Mikulás-ünnepségMikulás-ünnepségMikulás-ünnepség

Ahogyan otthon Magyarországon, úgy a bécsi gyerekek körében is komoly várakozás előzte meg december 6-át. Számot vetettek az elmúlt hetekkel és igyekeztek még a szokásosnál is jobban viselkedni, hogy a Mikulás igazi jó gyerekekhez jöhessen el. A szülők a decembert megelőző napokban többször említették meg csemetéiknek a Télapó érkezését, emlékeztetve őket arra, hogy a puttonyos nagyszakállú öregember a rosszcsontokat virgáccsal, míg a jó gyerekeket ajándékcsomaggal lepi meg december 6-án.

A nagy napon az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének szervezésében a Bécsi Magyar Iskola együttműködve az Ausztriai Magyar Pedagógus Egyesületével, a Bécsi Magyar Iskolaegyesülettel, a 72. sz. Széchenyi István Cserkészcsapattal, a SVUNG Bécsi Magyar Színház társulatával és KCSP ösztöndíjasokkal nagyszabású Mikulás program keretében tette boldoggá az itteni csöppségeket. A rendezvényt támogatta Bécs városa is, így a program a Bécsi Városházán valósulhatott meg. A rendezvényre több, mint 600 fő jelentkezett, így mintegy 300 gyermek jelentkezést tudták fogadni a szervezők, bár sajnos a fizikai adottságok miatt így is volt, aki nem kerülhetett be a várólistáról a résztvevők sorába.

A délutáni program egy zenés mesejátékkal vette kezdetét a SVUNG-Bécsi Magyar Színkör előadásában. A kezdő hangok az örök klasszikus 100 Folk Celsius Mikimanójával csendültek fel. A következő szűk órában a klasszikus karácsonyi daloktól a Weöres Sándor verseken át a valódi csemegeként felcsendülő Disney dalokon keresztül követhették végig a gyerekek az erdőben lakó kis nyuszi kalandjait, aki még sosem találkozott a Mikulással, de mindennél jobban vágyik rá. Ahogy a populárisabb slágerek és a történet is a tetőfokára hágott, szinte lépésenként közelítettünk a Mikulás érkezésének időpontjához. A Mikulás előfutáraiként megjelenő krampusz és manók érkezésekor már-már tapintani lehetett az izgatott feszültséget a teremben.

A prémbe és piros bundába burkolódzó Öregúr érkezését osztatlan siker koronázta. A vállalkozó szellemű gyerekek dobogóra állhattak a színpadon és személyesen is elmondhatták kedvenc versüket, eldalolhatták a szívükhöz közel álló karácsonyi dalokat a Mikulásnak és segítőinek. Ráadásként a közös éneklés sem maradhatott ki a programok közül. Azt hiszem a több száz torokból egyszerre felcsendülő ünnepi hangok még Dickens karakterébe, a kezdetben elvetemült szívtelen gazember módjára viselkedő Ebenezer Scrooge lelkébe is meleget varázsoltak volna.

Végső soron a nagy ünnepély után nem maradt más hátra, minthogy a Mikulás segítőivel együtt kiossza a csomagokat.

Fantasztikus volt látni, ahogyan több száz magyar család együtt várakozik és örül a Bécsi Városháza dísztermében. Minden szervezőnek köszönöm az odaadó munkát és további sok hasonlóan sikeres rendezvényt kívánok!