Mikulás-program, és a karácsonyi ünnepség a Freiburgi Magyarok Baráti Körében

/ Csrepka Márton Bertalan /
csrepka.marton.bertalan képe
Mindkét eseményre 2023. december 17-én került sor. A berni programokhoz hasonlóan először a Freiburgi Magyar Iskolában a Mikulás szerepét öltöttem magamra, a késő délután kezdődő karácsonyi ünnepélyen pedig aktívan segítettem úgy annak előkészítésében, mint megvalósításában.

A berni cserkészcsapat programjához hasonlóan idén jómagam öltöttem magamra a Mikulás szerepét a Freiburgi Magyar Iskolában tanulók számára. A Mikulást a gyerekek karácsonyi dalokkal hívták az osztályterembe, majd ezt követően egy bábjátékot adtak elő. Mikulásként igyekeztem átültetni a Bernben tanultakat, így külön-külön megszólítottam a gyerekeket, és egy-két dicséret, illetve javítandó dolgok elmondása után átadtam nekik a mikuláscsomagot. A Télapó természetesen a tanárok figyelemre méltó, és odaadó munkáját is próbálta értékelni, így nekik is jutott a csomagból.

                                                          

A freiburgi karácsonyi ünnepélyre 2022. december 17-én került sor. Az eseményen összegyűlt helyi magyar közösség tagjai meghitt, ünnepi hangulatban, egymással vidáman szóba elegyedve köszöntötte a Karácsonyt. Az esemény protokolláris részében Furler Andrea FMBK-elnök köszöntötte a jelenlévőket, mindegyikünkhöz szép szavakat intézett. Az ő szavait Bognár Katalin Erasmus+ ösztöndíjas hallgató zongora előadása követte, aki karácsonyi és klasszikus darabokkal egyaránt készült. Ezután jómagam olvastam fel egy karácsonyi történetet, méghozzá Kovács András Karácsonyi álom című művét. Mindeközben az egybegyűltek egy hosszú asztal mentén üldögéltek, és kávét, teát, forralt bort fogyasztottak, illetve a közösség tagjai által készített finom süteményekből, és egyéb rágcsálnivalókból csipegettek. Az együtt töltött pár óra során öröm volt a meghitt, karácsonyi hangulatban az élet dolgairól, és legfőképp a szeretet ünnepéről beszélgetni, és egymásnak őszintén áldott, békés és boldog Karácsonyt, illetve sikerekben gazdag új esztendőt kívánni.